Socialt + E-handel = 200-miljoner kronors-idé?

Posted August 25th, 2011 in E-handel, Social Shopping by Christer Pettersson

Tore Andre Godager, tidigare kollega på Eniro och nu digital chef på Hjemmet Mortensen i Norge, tar upp två intressanta ämnen i en drygt sex minuter lång video inspelad på INMA konferansen «8 MINUTES OF DIGITAL MARKETING»:
1. Hur skapar men en social webbplats som sedan kan säljas för 200 miljoner kronor?
2. Hur får man ihop socialt och e-handel, likt exempel i USA, även i Skandinavien?

Tore Andre pratar om goda exempel som Kaboodle som låter användarna dela alla produkter man köper på nätet, även live i butiken (crowdsourcing och e-handel). Och ThisNext som på en karta visar i realtid vad som köps just nu på nätet.

Se videon med Tore Andre om social shopping och hur man kan tjäna pengar i sociala medier här.

Tillsammansbiljett = Social Shopping?

Posted June 3rd, 2011 in Facebook, Social Shopping by Christer Pettersson

Parken Zoo i Eskilstuna kör just nu hårt med sin kampanj “Tillsammansbiljett – Bjud in 8 Facebookvänner så får ni en egen guide som berättar allt om djuren”, bland annat via reklamskyltar i T-banan i Stockholm.

Är detta Social Shopping? Eller kanske snarare en form av “Group Buying” med en inbjudningsfunktion integrerad med Facebook?

Det man får, om man skrapar ihop åtta vänner som vill besöka Parken Zoo, är en gratis guide (värde 480 kronor) och möjlighet att dela upp betalningen.

Själva funktionen är annars rätt väl utförd och enkel att använda:
“Markera vilka vänner du vill bjuda med dig till Parken Zoo. Därefter väljer du de datum du kan åka dit.
Dina utvalda vänner kommer att få ett meddelande från dig på Facebook med datumförslagen, så att de enkelt kan svara vilka dagar som passar dem bäst.

Jag tror att Parken Zoo säkert kommer få en hel del publicitet kring denna sociala kampanj, men själv tror jag att detta skulle fungerar ännu bättre för events som konserter och festivaler, inte minst om den som ska organisera gruppen också erbjuda olika sätt att dela upp betalningen.

Personaliserad e-butik, utan lager och hantering

Posted May 23rd, 2011 in Social Shopping by Christer Pettersson

Träffade Jonas Hillström idag, VD på Fameads, ett företag fokuserat på Soffiliate Marketing (marknadsföring via konsumenten – soffiliate – på konsumentens egna villkor).

Senaste innovationen, som väl verkligen får betecknas som Social Shopping, är Mylovebasket där just användarna – eller konsumenterna – kan skapa din egen “Lovebasket” och visa sina modepreferenser och samla dina favoritprodukter på ett och samma ställe. Genom att klicka på “I Love”-symbolen som e-handlare som deltar, t ex Bubbleroom, visar upp nära sina produkter (bredvid Twitter- och Facebook-delningsknapparna).

Mylovebasket ”I Love this”

Förutom att samla sina egna produkter i en korg, kan man även hos Mylovebasket bli inspirerad av andra och se vilka produkter de gillar just nu.

Över tid kommer konceptet blir mer av en personlig e-butik där du som konsument kan få kick-back på vad andra köper via din blogg eller din webbplats. Utan att behöva hantera vare sig lager eller utskick av produkter. Det räcker att gilla rätt produkter – och ha tillräckligt med trafik som kan omvandlas till affärer.