Infoo.se = Sverige äldsta och mesta webbkatalog (sedan 1993)

Posted May 31st, 2014 in SEO, Webbkataloger by Christer Pettersson

Infoo.se, tidigare SUNET-katalogen och Svenska Webbplatser, en webbkatalog med stolta anor från KTHNOC och en del av internets vagga i Sverige. Som sedan hamnat mer i skymundan och som även fått utstå en hel del kritik när KTH slutade finansiera katalogen och Infoo.se därför fick börja ta ut en granskningsavgift av företag för att kunna ha en redaktion som granskar de inkommande länkarna (medan privatpersoner och organisationer fortfarande är med utan att erlägga någon avgift).

Jag måste erkänna att jag har en faiblesse för sajter som varit med sedan starten i början eller mitten av 1990-talet, vilket ju kan bero på att det var den period jag själv började upptäcka nätet och blev helt såld.

För ett antal år sedan var ett antal goda vänner till mig med och hjälpte KTH att göra ett omtag på SUNET-katalogen, genom att modernisera sajten något, ändra namn och utseende, och även hitta en affärsmodell som skulle hålla över tid så att redaktionen skulle kunna få betalt för sitt granskningsarbete även efter KTH slutat finansiera verksamheten.

Under ett antal år har även min fru arbetat med det redaktionella arbetet, så jag har på nära håll följt projektet. Ett fel man gjorde i början var – precis som Klarna på senare tid kritiserats för – att sända ut fakturor via e-post. Som många företag missade och när sedan påminnelsen kom, så blev mottagarna (med rätta) upprörda. Även om den avgift som Infoo.se tar ut (499 kr per år) knappast är problemet.

Hur som helst, det roliga är att webbkatalogen fått ett uppsving på sistone. Nya sajter behöver en skjuts i synligheten genom att kategoriseras, indexeras och hamna i en relevant kategori på Infoo, och fler företag tycker att kostnaden är mycket rimlig.

Infoo.se omnämns även i utmärkta boken “Guldläge på nätet: sökmotoroptimering för alla“, som utkom i början av 2014. Ur boken, som är en startbok för den som vill lära sig mer om Google och SEO, som även täcker området Länkkataloger:
“I Sverige finns det ett fåtal kataloger som fortfarande kan vara värda att finnas med i. Den största är Infoo.se, för privatpersoner är det gratis att registrera en sajt där och länken kan ge ett visst förtroende.”

Kul att Magnus Bråth och Michael Wahlgren uppmärksammar Infoo.se. Dock finns det mycket mer att göra för att lyfta webbkatalogen till nya nivåer, och under hösten 2014 kommer jag involvera mig i arbetet med den utvecklingen. För att få denna gamla internet-ikon att vara ännu mer relevant – för såväl besökare som de webbplatser som registrerat sig.

SEO för e-handlare

Posted March 14th, 2014 in E-handel, SEO by Christer Pettersson

Det blev mycket SEO i veckan, först IAB:s seminarium om sökmarknadsföring i cross-platforms i början av veckan och sedan Webguide Partners frukostseminarium “SEO for e-commerce” dagen efter.

Återkommer till IAB:s seminarium om sökmarknadsföring vid ett senare tillfälle, men “SEO for e-commerce” var faktiskt riktigt bra, där Jonas Larsson kom med handfasta råd och tips för e-handlare.

Några tips ur högen:
– Tänk på mer än en sida som startsida, d v s alla sidor i butiken där användarna startar måste också fungera som en startsida (t ex välbesökta produkt- och kategorisidor dit många besökare kommer utan att passera er vanliga startsida).
– Tänk på era kategorisidor som landsidor, där användaren ska kunna få ut mer än bara se en massa produkter. Addera till exempel topplistor, bäst-i-test-information, produkttips, vad-ska-man-tänka-på-innan-köpet-texter – helt enkelt fler typer av innehåll.
– Bra produktsidor har (enligt Webguide Partner) Cyberphoto – se exempel på produktsida hos Cyberphoto.
– Användargenererat innehåll skapar ju såväl unikt innehåller som trovärdighet (och mikrodata) och ett bra exempel är CoolStuff – se produktsida på Coolstuff med integrerat användarskapat innehåll.

Och just nu ligger presentationerna från Webguide Partners frukostseminarium “SEO for e-commerce” uppe här.

SEO-tips för din e-handel – i ny form

Posted February 9th, 2012 in E-handel, Facebook, SEO by Christer Pettersson

Träffade Christian Rudolf som driver Disruptive.nu igår och pratade om e-handel, SEO, inlänkar och annat smått och gott.

Trafikköp är ju en stor och ökande kostnad för många e-handlare, så SEO i allmänhet och inlänkar i synnerhet (eftersom de inte kräver något tekniskt jobb, mer tjat och charm) är stora ämnen på i princip alla e-handelskonferenser. Men finns det någon mirakelmedicin därute, några tips som verkligen fungerar?

Tillsammans med Judith Wolst har Christian Rudolf börjat göra enkla videor inspelade med en handkamera för under 3.000 kronor där de delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter kring till exempel SEO och inlänkning – kunskap som man inte så lätt finner i handböcker eller i föredrag på konferenser.

Här ser du den första videon om hur e-handlare kan arbeta med att få länkar till sin butik (och därmed få mer köpbenägen trafik från Google):

Är du e-handlare och passionerat intresserad av SEO? Då hittar du ännu mer i följande SEO-post på Disruptive.nu.

Judith Wolst och Christian Rudolf har även spelat in en video om Facebook och hur du som e-handlare kan tjäna pengar via Facebook (och hur du sökoptimerar även din Facebook-sida):

För även om, som Christian själv säger: ”Facebook är mer för att dela än köpa”, så finns en jättepublik där. Så det krävs inte någon hög klickfrekvens eller konverteringsgrad för att skapa försäljning via Facebook.

Men trötta inte ut era vänner och följare – max vart fjärde inlägg bör vara kommersiellt. Som en tumregel.