Från reklam till relevans och röststyrning

Posted July 8th, 2014 in Nya affärsmodeller by Christer Pettersson

Efter att ha deltagit på Googles utmärkta rese-event Travel Forum för ett par veckor sedan skrev jag ett blogginlägg som gästbloggare på Digjourney.com: Från Mad Men till Math Men

Det känns som det går oerhört fort just nu och vinnarna kommer vara de som har koll på sin data och sin digitala resa, som använder denna information för att båda affärs- och produktutveckla och marknadsföra datadrivet. Så både produkterna och distributionen blir så relevant och effektiv som möjligt.

Om det sedan är wearables och röststyrning, eller andra nya och spännande satsningar, som kommer ha störst inverkan på framtidens resande får vi se. Men en sak är säker: framtidens resenärer kommer förvänta sig mer.

Rymdhundar är roligare än betalväggar

Posted October 28th, 2013 in Nya affärsmodeller by Christer Pettersson

Vi tänkte lansera en betalvägg och låsa delar av det redaktionella materialet på våra konsumentsajter på IDG (PC för Alla, MacWorld och M3).

Men under resans gång ändrade vi oss och bestämde oss för att lansera en ny betalsajt, inte låsa enstaka artiklar på våra existerande sajter. Och idag smyglanserade vi Lajka.se – en premiumsajt med mängder av bra och unikt material som hjälpe dig att få ut maximalt av din tekniska prylar.

Läs t ex om hur du trimmar och säkrar ditt digitala hem. Eller ladda ned en PDF-guide som beskriver hur du bäst säkerhetskopierar din mobil.

Vad det kostar? 39 kronor per månad. Som Spotify, Netflix och allt fler e-handlare: lagra ditt kort och du får tillgång till tjänsten (Lajka.se) till du säger upp ditt abonnemang, som helt saknar bindningstid.

För att göra Lajka.se-abonnemanget ännu mer intressant har vi kastat in ett antal premier och förmåner. Som är värda betydligt mer än vad abonnemanget kostar. Just nu får du t ex senaste numret av MacWorld som digitaltidning (läs allt om nya iPhone 5S och 5C, värde 85 kronor) och F-Secure Tablet Security (som skyddar din Android-surfplatta, värde 200 kronor). Helt utan kostnad.

Om rymdhundar kommer mottas mer positivt än betalväggar? Det återstår att se, men vi gillar idén att prova någonting nytt. Och krydda vår tjänst med ett namn som andas både nutid och dåtid, och lite humor. För teknik är kul – det är vad Lajka.se handlar om.

Hur blir man appmiljonär?

Posted January 19th, 2013 in Appar, Nya affärsmodeller by Christer Pettersson

Många drömmer om att tjäna pengar på appar och bli appmiljonärer, inspirerade av framgångssagor som Wordfeud, men få har lyckats ta sin app hela vägen via topplistan av gratis-appar i App Store till många köp i appen för att pengarna verkligen ska rulla in.

Några som har lyckats var på besök på IDG härmodagen: Olof Landin, Henrik Wilstedt och Robert Wilstedt, som med sin app Quizkampen (som finns i App Store och på Google Play och inom en inte allt för avlägsen framtid även för Windows Phone) och sitt företag FEO Media verkligen lyckats att ta sin app till oanade höjder. Eller vad sägs om att gå från 0 till 1.200.000 användare – på 22 veckor!

Olof, Henrik och Robert var på IDG för att dela med sig av sina erfarenheter från Quizkampen och var generösa med tips kring hur man får en app att ta fart och viralt sprida sig bland användarna. Här följer deras tips:

5 GEMENSAMMA NÄMNARE FÖR ATT LYCKAS MED EN APP-SATSNING

1. Appen måste vara gratis. Det gäller att få maximal spridning av appen och istället ha någon form av betalning i appen istället.
2. Appen måste vara enkel, snabb och lättfattlig!
3. Appen måste vara byggd för att skapa viral spridning (det är alltför kostsamt att försöka köpa sig en användarposition – om det ens går).
4. Alla steg i appen måste vara optimerade. Titta på kollegor och konkurrenter, hur har de byggt sina appar, hur har de skapat ett bra flöde. Och gör det sedan ännu bättre, ännu enklare, ännu roligare, ännu mer viralt.
5. Se till att ha rätt kompetens i gruppen bakom appen. Det vktigaste är att ha både teknikkunskap och entreprenörsanda. Men gärna även kompetens inom t ex grafisk design, ljud- och musik och spel/gamification.

När appen sedan förhoppningsvis börjar ta fart kommer en del andra utmaningar att visa sig – och då är det bra att tänka på följande:

3 SAKER ATT TÄNKA PÅ FÖR ATT KUNNA SKALA UPP SIN APP-AFFÄR

1. Se till att ni har tid att disponera (när buggarna och supportärenden kommer kan man inte sitta där själv eller på deltid).
2. Se till att svara på användarnas frågor. Viral spridning är toppen när det går bra och användarna är glada och nöjda, men det är lika viktigt att fånga upp problem som användarna upplever och rätta till dem så snart det bara går.
3. Se till att ha ett stort kontaktnät om något går fel och våga kontakta experter direkt när fel uppstår – vänta inte för länge. Det kan gå lika fort nedåt som uppåt om din app till exempel stöter på lastproblem och inte är tillgänglig eller inte fungerar som det ska för användarna.

Vad ligger annars på ritbordet för FEO Media nu när man fått en så stor användarskara på bara 22 veckor, vad är planerna framöver?
”Vi kommer lansera i hela Norden och ett gäng andra länder som England, Tyskland, Frankrike och Holland.”

Och hur många betalar 22 kronor för att bland annat slippa vänta fem sekunder mellan varje Quizkampen-omgång?
”Drygt 10 % betalar för att få mer funktioner och slippa nedräkningen mellan varje omgång.”

Blev du inspirerad och sugen på att bli app-miljonär? Hoppas du fick nytta av några av de erfarenheter FEO Media varit generösa och delat med sig av.

Från 2 till 200 intäktskällor (reflektioner från Internetdagarna)

Posted November 24th, 2011 in Nya affärsmodeller by Christer Pettersson

Hade förmånen att få ett presspass som bloggare till Internetdagarna som gick av stapeln i början av veckan på Stockholm Waterfront.

Jag hade även förmånen att få en pratstund med Björn Jeffer, CEO på Toca Boca, Hanna Konyi, affärsutvecklingschef på Mktmedia och Martin Holmberg, digital utvecklingschef på Göteborgs-Posten i samband men att de deltog i sessioner kring surfplattor, nya affärsmodeller, betalningsviljan i den digitala världen och förutsättningarna för medieföretagens affärer framöver.

Och just förutsättningarna för medieföretagen framöver tycker jag är mycket intressant, och det var skönt att höra medieaktörer som vågade säga det alla känner på sig, men många vill blunda för. Som Hanna Konyi: ”Den totala publiken kan bestå för mediebolagen, utspridd i fler kanaler. Men intäkter och bemanning kommer att gå ned över tid.”

Björn Jeffrey var inne på samma spår: ”Måste man vara lika stora digitalt? Den inställningen blir lätt en hämsko för utvecklingen. Det är bättre att börja om och utgå ifrån vad konsumenten vill ha.”

Och visst är det så. Vi som konsumenter vill ha bra produkter som ger oss förströelse eller inspiration eller relevant information. Vi är inte intresserade av mediebolagens resultaträkningar och vi gillar inte när vi erbjuds produkter som känns bristfälliga, som en PDF-version för iPad utan anpassning för surfplattans unika möjligheter.

Alla vet ju att de tryckta produkterna endast har en väg framöver: nedåt. Vissa tryckta produkter kommer leva längre, andra kommer ganska snart läggas ned och endast finnas kvar i ett antal digitala kanaler.

Så vad ska man som mediebolag göra idag? Finns det några slutsatser att dra från diskussionerna på Internetdagarna?

Jag kan se tre trender att utgå ifrån:
1. Just nu är bundling bästa lösningen och det lättaste sättet att få betalt av konsumenten. Se till exempel Computer Sweden (CS All Inclusive) och DI Premium, som väl för tillfället får anses som bäst i klassen.
2. Ingen vet vad som kommer fungera framöver, många experimenterar och det är bra och nödvändigt. Eller som Andreas Sjöström på Sogeti sammanfattade det på sessionen om surfplattor: ”Skjut upp testballongen. Och se vad som händer.”
3. Och räcker det med en handfull digitala utlämningsformer för att täcka upp för den tryckta produktens nedgång över tid? Nej, knappast. Hanna Konyi sammanfattade det bra: ” ”Vi måste gå från 2 till 200 intäktskällor.”

Och det är mediehusens stora utmaning just nu: vilka är dessa nya intäktskällor och dessa nya affärsmodeller?

Handlar det om att bli ännu bredare som mediehus och som Niklas Jonason från Citygate beskrev det: ”lägga till utomhusreklam, webb-TV och fin-TV”?

Eller är Göteborgs-Posten inne på rätt spår när de börjar ta betalt för nischat innehåll och planerar att tjäna pengar på sitt arkiv under 2012?

Eller är Hanna Konyi mer rätt ute när hon pratar om att lära känna läsarna ännu bättre och börja sälja riktade digitala kampanjer och kampanjsajter till sina annonsörer. Och gå bort från att sälja yta mot mer av kampanj och relation och performance-baserade affärsmodeller.

Eller är storsläggan som Schibsted haft uppe under många års tid den rätta: att helt enkelt köpa starka online-positioner som Blocket.se och ServiceFinder av duktiga entreprenörer?

Den rimmar tyvärr illa med många mediebolags inställning att allt det nya inte får kosta för mycket pengar. Men är sannolikt – förutsatt att man hittar rätt entreprenörer och rätt digitala tjänster – den snabbaste och mest effektiva strategin.

Ingen vet säkert. Men glöm inte att skjuta upp testballongen!