Vinn startup-tävlingen på LeWeb 2012

Posted December 11th, 2011 in LeWeb 2011, SoLoMo by Christer Pettersson

Beintoo, en italiensk startup som erbjuder en app-community där man kan tjäna ihop virtuella pengar: Bedollars, vann årets startup-tävling på LeWeb.

OK. Helt rätt i tiden. Social. Local. Mobile. Och med en koppling till den verkliga världen, när man som spelare kan byta in Beedollars mot virtuella produkter eller t.o.m. mot kuponger som i sin tur bytas in mot riktiga produkter.
Och med ett SDK för developers, som redan används av c:a 200 utvecklare, som erhåller revenue share på de pengar som kommer in.

Men ändå. Var verkligen Beintoo det bästa som kom ut av startup-tävlingen på LeWeb, fanns det inget bättre bland de 600 deltagande bidragen?

Mitt eget omdöme för Beintoo blir: 8/10.

Övriga tävlande, då? Fanns det mer originalitet där? Som tvåa placerade sig HeyCrowd, som byggt en tjänst under devisen “Social polling made simple” som med ett snyggt gränssnitt möjliggör för användaren – eller det betalande företaget – att skicka in frågor till användarna (“The Crowd”) och snabbt få svar. HeyCrowd känns spännande och man lyckas attrahera en tillräckligt stor “Crowd” att interagera med, men det finns liknande tjänster därute. Mitt omdöme: 7/10.

Trean Babelverse, som vill “bryta språkbarriärerna” med realtidsöversättningar till “kostnaden av ett mobiltelefonsamtal” kändes mer kreativ och originell, men saknade just nu vad Beintoo har: en befintlig och växande användarskara. Jag hade ändå lagt min röst på Babelverse; jag tycker deras vision och prismodell känns rimlig, och jag tror också det kommer ta många år innan maskinöversättningar är i närheten av att vara lika bra som manuella översättningar av riktiga människor. Mitt omdöme: 9/10.

Tre andra intressanta deltagare i startup-tävlingen, som stod ut lite mer än övriga til deltagare, var:
ClearKarma från Österrike. Ett startup med fokus på matsäkerhet – skapa din matprofil, skanna EAN-koder och du får veta om maten är OK för dig och dina eventuella allergier. Mitt omdöme: 9/10.
Franska Commerces & Co, som vill koppla samman små företag och deras kunder. Och som tänkt till och insett att småföretagare, framför allt små butiker, har lite tid och små möjligheter att få ihop en bra databas med kundinformation. Mitt omdöme: 8/10.
Flagfriend, också från Frankrike, ett socialt spel med “The City as Gameboard”. Väldigt mitt i prick vad gäller SoLoMo, men kanske lite mer oklart vad gäller affärsmodellen. Mitt omdöme: 7/10.

Trots europeiskt fokus på startup-tävlingen fanns endast en skandinavisk finalist, isländska 23minutes.to. Man får väl hoppas på ändring till nästa års tävling. Och hur ska man då gå till väga om man har en bra idé och vill komma med i startup-tävlingen inför 2012 och även ha en hygglig chans att placera sig väl?

Mitt råd är – följ “TITT” och du har chansen att komma långt!

Tydlig (T):
Se till att er affärsidé – och er presentation – är tydlig. Det är alldeles för många, även finalister, som det är svårt att få grepp om och vars affärsidéer är svåra att förstå. Se till att ni presenterar er affärsidé, er målgrupp och er affärsmodell på ett så tydligt, och säljande, sätt som möjligt.

Intäkter (I):

Här faller många igenom. Affärsidén kan var hur bra som helst, och målgruppen kan vara hur tydlig som helst, men om affärsmodellen är luddig eller ogenomtänkt, så kommer ni inte vinna startup-tävligen på LeWeb (eller någon annan startup-tävling heller, för den delen). Det allra bästa är om ni har en tydlig affärsmodell, d v s hur ni ska tjäna pengar, och ni dessutom har provat den genom att få in en del intäkter. Det är starkt.

Trafik (T):
Trafik eller användare av tjänsten, hur ska ni driva användningen? Word-of-mouth, marknadsföring, partnerskap – vad är vägen till tillväxt för er tjänst? Och precis som med intäkter, kan ni visa på att redan har viss användning, och då framför allt i den målgrupp som ni vänder er till, så har ni trumf på hand i tävlingen.

TV (T):
Följ temat (T) på konferensen! Det ryktas att TV (T) kommer vara med i nästa års tema på LeWeb, och då ska TV vara med som en substantiell del av er affärsidé. I år var SoLoMo tema och det var tydligt att alla finalister fokuserat på SoLoMo i någon form. Kanske till och med för hårt i vissa fall.

Så: följ tvälingens tema, visa på användning och initiala intäkter och ha en supertydlig elevator pitch av er affärsidé. D v s satsa på “TITT” – så ses vi på LeWeb 2012!

Eric Schmidt på hugget – Google går all-in vad gäller det mobila

Posted December 7th, 2011 in LeWeb 2011 by Christer Pettersson

Det är inte ofta det är givande att lyssna på någon från Google när man är på konferens. Det brukar vara godkända Powerpoint-bilder, som inte säger något nytt. Vill minnas att ett lågvattenmärke var en konferens i Stockholm i våras, där deltagarna fick lära sig att det finns något som heter sponsrade länkar.

Hur som helst, på LeWeb idag visade Eric Schmidt (arbetande styrelseordförande på Google) att det inte alltid behöver vara så. Han var på hugget, bjöd på sig själv och på nyheter, och stack ut hakan rejält kring iPhone och Android. Eller vad sägs om följande citat från Schmidt: “Android is ahead of iPhone now, and Android was founded before the iPhone, see Google history.”

Det är tydligt att Google går all-in vad gäller det mobila och att Ice Cream Sandwich (Android 4.0) är en oerhört viktig lansering för Google i kampen med Apple.

Andra viktiga satsningar Eric Schmidt nämnde var Google Indoor Mapping, Chrome (“Chrome is doing exceptionally well”), Google Music och Google TV.

Eric Schmidt flörtade även Frankrike, och president Nicolas Sarkozy, och menade att Silicon Valley behöver konkurrens och att en stad som skulle kunna vara en utmanare är Paris. Tydligen sade Schmidt, enligt Andrew Grill (via Twitter), samma sak om London när hand besökte England. Men oavsett var konkurrensen kommer ifrån så är den naturligtvis nyttig och för Europa – i tider av ekonomisk instabilitet – vore ett tydligt nav för den digitala industrin mer än välkommet.

Och det kanske är här LeWeb gör sin viktigaste insats: genom att skapa en europeisk arena för nya digitala idéer. Där entreprenörer och branschfolk kan träffa varann och utbyta idéer, men även träffa riskkapitalister så att idéerna finansieras och förverkligas.

LeWeb är igång

Posted December 7th, 2011 in LeWeb 2011 by Christer Pettersson

Årets upplaga av LeWeb är igång, större och mer välbesökt än någonsin. Nästan 3.500 deltagare som i 3 dagar har ett digert program att ägna sig år, vid sidan av bra nätverkande. Till och med president Sarkozy ryktas vara på ingång för att träffa talare och lära sig mer om en bransch, som växer kraftigt i Frankrike.

Men Loïc Le Meur är ändå tydlig med sin målsättning kring LeWeb, när han dagen innan träffade och visade runt de bloggare som ska bevaka konferensen: “LeWeb är fortfarande ett sidoprojekt för mig, som jag lägger en månad per år på. Visst, vi får förfrågningar från många andra länder kring att arrangera LeWeb även där, men vi vill göra LeWeb ännu bättre snarare än att göra konferensen till något annat än vad det hittills varit. T ex genom att få hit ännu mer prominenta talare som Karl Lagerfeld och Eric Schmidt och utöka antalet dagar till tre. Och dra in en riktigt rejäl internet-lina som bör räcka för de upp mot 5.000 enheter som använder wifi bara i huvudsalen. För vi kommer inte byta lokal för att bli ännu större här i Paris heller, vi kommer stanna i de här lokalerna. Kvalitet är viktigare än att bli större.”

För dig som vill följa LeWeb hemifrån, så kan du live följa konferensen via Ustream.

Snart dags för LeWeb och SoLoMo

Posted December 2nd, 2011 in Google, LeWeb 2011, SoLoMo by Christer Pettersson

Nästa vecka smäller det: LeWeb, Europas största internetkonferens med över 3.000 deltagare från över 60 länder, går av stapeln i Paris 7-9 december.

Jag åker dit som bloggare (“Official Blogger“) tillsammans med bland annat Annika Lidne på Disruptive Media och Paula Marttila, Paulamarttila.Com. Och ytterligare ett åttiotal bloggare från 22 länder.

Själv har jag bestämt mig för att fokusera på konferensens tema, SoLoMo (Social-Locale-Mobile), och den startup-tävling som LeWeb anordnar tillsammans med Google och där 16 finalister återstår av de 600 som initialt ansökte om att få delta.

Finalisterna kommer från 11 länder och en är från våra breddgrader: isländska 23minutes.to.

Jag kommer bevaka konferensen och startup-tävlingen och blogga, och twittra, direkt från LeWeb under nästa vecka.

Mycket Social men lite Commerce på LeWeb 2011

Posted November 3rd, 2011 in LeWeb 2011, SoLoMo by Christer Pettersson

Arrangörerna till LeWeb, Europas största och viktigaste internetkonferens i Paris, som i år går av stapeln mellan 7-9 december, anordnar varje år en “Startup Competition” där 32 entreprenörer får chansen att visa upp sig.

Listan över dessa 32 entreprenörer har precis släppts och man kan nu rösta på vilka 16 av dessa som ska få presentera sin affärsidé live under årets LeWeb – hela listan och röstningslänk hittar du här.

Efter att ha gått igenom listan kan man bara konstatera att det är mycket socialt och mycket mobilt – och även en hel del lokalt (positionering, var man befinner sig). Och det är ju inte så konstigt då årets tema är SoLoMo (Social/Local/Mobile).

Men: det är väldigt lite “Commerce” och kommersiella lösningar, och väldigt många mobila applikationer och sociala spel.

Ett undantag är Commerces&Co, som låter dig som användare upptäcka lokala affärer och lokala erbjudanden. Ett område där många känt sig kallade, men ingen ännu lyckats knäcka koden för hur lokala affärsidkare på ett enkelt och effektivt sätt ska kunna få nya kunder genom digital närvaro istället för via traditionella kanaler.

Men kommer de vinna Startup-tävlingen på LeWeb 2011? Knappast. Jag sätter mina Francs, eller var det Euro, på FlagFriend, ett geo-socialt spel som gör om din stad till en gigantisk spelplan. Socialt, lokalt och mobilt.

LeWeb - Register Now!