SEO-tips för din e-handel – i ny form

Posted February 9th, 2012 in E-handel, Facebook, SEO by Christer Pettersson

Träffade Christian Rudolf som driver Disruptive.nu igår och pratade om e-handel, SEO, inlänkar och annat smått och gott.

Trafikköp är ju en stor och ökande kostnad för många e-handlare, så SEO i allmänhet och inlänkar i synnerhet (eftersom de inte kräver något tekniskt jobb, mer tjat och charm) är stora ämnen på i princip alla e-handelskonferenser. Men finns det någon mirakelmedicin därute, några tips som verkligen fungerar?

Tillsammans med Judith Wolst har Christian Rudolf börjat göra enkla videor inspelade med en handkamera för under 3.000 kronor där de delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter kring till exempel SEO och inlänkning – kunskap som man inte så lätt finner i handböcker eller i föredrag på konferenser.

Här ser du den första videon om hur e-handlare kan arbeta med att få länkar till sin butik (och därmed få mer köpbenägen trafik från Google):

Är du e-handlare och passionerat intresserad av SEO? Då hittar du ännu mer i följande SEO-post på Disruptive.nu.

Judith Wolst och Christian Rudolf har även spelat in en video om Facebook och hur du som e-handlare kan tjäna pengar via Facebook (och hur du sökoptimerar även din Facebook-sida):

För även om, som Christian själv säger: ”Facebook är mer för att dela än köpa”, så finns en jättepublik där. Så det krävs inte någon hög klickfrekvens eller konverteringsgrad för att skapa försäljning via Facebook.

Men trötta inte ut era vänner och följare – max vart fjärde inlägg bör vara kommersiellt. Som en tumregel.

Social Gifting

Posted September 14th, 2011 in Facebook, Social Gifting by Christer Pettersson

Det pratas mycket om Wrapp just nu, den svenska tjänst vars koncept grundarna, enligt en artikel i Svenska Dagbladet idag, kallar för “social gifting” eller “gruppgåva”.

Och visst är tjänsten social, att ge gåvor är ju i sig socialt och nu kan många delta i givandet eftersom de digitala presentkort Wrapp låter användare skicka och ta emot syns i såväl givarens som mottagarens statusflöde. Och fler därmed kan hänga på och lägga till ytterligare belopp på presentkortet. Vilket även kommer synas i deras statusflöde på Facebook. Och i den mobila app som använts.

Sverige är enligt en artikel på IDG.se testmarknad, går det bra ligger Storbritannien och Tyskland på tur.

Det enda som negativa som dyker upp i användarkommentarerna initialt är att man måste ha ett Facebook-konto för att kunna använda tjänsten. Vilket inte alla uppskattar.

Vi säger bara: lycka till! Kul med en mobil tjänst som man direkt förstår, och som kan driva intäkter på den sociala arenan.

Här finns Wrapp på Android Market.
Här finns Wrapp på App Store.

Börjar användarna drabbas av Deals-dåsighet?

Posted August 31st, 2011 in Deals, Facebook by Christer Pettersson

Det pratas mer om och mer om “deals fatigue” och “End of the Daily Deals Era“, när såväl användarna som stora aktörer tappar intresset för olika typer av dagens deal eller dagens erbjudande med minst 50 % rabatt.

Och jag är inte så förvånad. Tittade igenom min mejlbox idag på morgonen och via Let’s deal kan jag få 68 % rabatt på “TCA-peeling med kraftigt föryngrande effekt”. Kraftigt föryngrande? Skön copy. Känns som man förs tillbaka till skolåldern och ungdomsfinnar och annat kul.

Eller så kan jag via Eniro Deals få njuta av “Hälsokonsultation och Qigong akupunktur med värmebehandling” med 70 % rabatt hos Dr Wang. Medan Groupon frestar med “60 minuter thaimassage” med 61 % rabatt.

Och så ser det ut, dag ut och dag in. Klart man skulle vara snygg och ha babymjuk hy om man utnyttjade alla dessa deals, men känns de relveanta? Inte direkt. Och är det konstigt att användarna börjar tröttna på dessa likriktade erbjudanden? Nej, knappast.

Ett annat tydligt tecken på att eran för denna typ av dagens deal är på väg att ta slut är att stora aktörer drar i bromsen. Som Facebook som nu stängt ned sin Deals-funktion efter bara fyra månader. Och även Yelp har börjat skala ned sin Deals-satsning när såväl användare som annonsörer känner sig “översvämmade” av erbjudanden av samma art.

Så, vad kommer hända nu? Kan denna unga Deals-bransch förnya sig och bli relevant för användare och annonsörer igen. Eller kommer Groupon, och andra generella aktörer, få det rejält tufft medan mer nischade spelare som Travelzoo kan få luft under vingarna?

E-handlare med flest vänner och fans på Facebook

Posted August 4th, 2011 in E-handel, Facebook by Christer Pettersson

Vilka svenska e-handlare är bäst på att få kunder och fans att följa dem på Facebook? D v s vilka svenska e-handlare lyckas använda Facebook som en viktig kanal för sin verksamhet, och genom det skapa möjligheter för att även generera affärer via den sociala webben?

Efter att ha gått igenom i princip alla svenska e-handlare som återfinns på Trygg e-handel, Rådet för E-handelscertifiering och aktiva e-handlare på Ehandel.se, har följande topplista över vilka e-handlare som har flest vänner och fans framkommit:

TOPP 10 – E-handlare med flest vänner och fans på Facebook (exakt siffra inom parentes):

1. nelly.com (133121)
2. junkyard.se (96262)
3. cdon.com (47146)
4. lensway.se (30293)
5. halens.se (26617)
6. gymgrossisten.com (25703)
7. topstreetwear.com (21686)
8. lekmer.se (20846)
9. brandos.se (19615)
10. dustinhome.se (15643)

Källa: http://www.facebook.com/ (4 augusti, 2011)

Enligt Facebook har varje medlem i genomsnitt 130 vänner, och när Facebook själva, i presentationer och annat material, ska räkna ut hur många man kan nå via sina vänner och fans så mulitplicerar de med 130. Det är naturligtvis att räkna i överkant, då dessa 130 vänner inte är unika utan återfinns i många medlemmars nätverk, men det är ändå en indikation på vilken potential som återfinns i att bygga upp ett bra nätverk på Facebook.

Vad är då ett genomsnitt för e-handlare i Sverige? I denna genomgång landade medelvärdet på 1183 vänner. Och där kring ligger t ex e-handlare som SweCat.com, Tretti.se och Cyberphoto.se. Och 1183 vänner skulle ju, enligt Facebook, innebära en räckvidd på maximalt 1183 x 130 = 153790 personer. Inte illa.

Finns det e-handlare, som till skillnad från Nelly.com, Junkyard.se och CDON.COM inte har lyckats alls på Facebook, åtminstone inte än?

Ett e-handelssegment som står ut som minst socialt och där många e-handlare inte ens har en Facebook-sida är lasertoner/bläckpatroner. Och Inkclub, som ju
otvivelaktligen är en av Sveriges skickligaste e-handlare, har bara 93 vänner på Facebook. Trots en stor verksamhet och en omsättning på 134 miljoner under första kvartalet i år.

Förtydligande:
Allra största av alla e-handlare i Sverige är ju HM.com med nästan 8 miljoner vänner och fans, men eftersom sidan är på engelska och riktar sig till kunder i hela världen är H&M inte med på listan. Listan är istället inriktad på rena e-handlare eller e-handlare med en begränsad verksamhet via fysiska butiker eller via andra försäljningskanaler, varför t ex inte heller t ex reseföretag är med.

SoLoMo – Facebook den stora vinnaren?

Posted June 29th, 2011 in Facebook, SoLoMo by Christer Pettersson

Vid kassan på OnOff i Skrapan för någon vecka sedan låg en hög med tryckta kort med uppmaningen: “Checka in! För att ta del av Facebook-Deals i våra butiker”.

Självklart checkade jag in och kunde få bra rabatt på ett antivirus-program. Kanske inte världens roligaste erbjudande, men väl i klass med Groupon, Let’s Deal och Eniro Deals.

På väg till jobbet häromdagen gick jag sedan förbi Stadium på Drottninggatan i Stockholm. Samma sak där:

Kommer Facebook ta över hela check-in-sfären, som drivits av Foursquare och Gowalla och Deals-hypen ledd av Groupon?

För vem orkar checka in via mer än en app på mobilen, och om Facebook levererar lika bra deals, vem gör sig omaket att gå till en Deals-sajt?

Så det kanske blir Facebook, som kommer ut som den stora vinnaren kring SoLoMo. Dagens buzzword. Som nu även plockats upp av LeWeb som tema för årets konferens i Paris i december.

SoLoMo = Social + Local + Mobile. D v s lösningar som är sociala (delas), lokala (d v s utgår från din position där du befinner dig) och mobila (det hela möjliggörs genom mobil teknologi).

Och checkar du in via din smartphone på Stadium via Facebook så har du prickat in all tre: dina vänner ser vad du gör, din position avgör var du kan checka in och mobilen och dess teknik möjliggör hela förfarandet. SoLoMo!

Facebook genererar försäljning (Solresor)

Posted June 10th, 2011 in Facebook by Christer Pettersson

Alexandra Bylund, Web Manager på Solresor, har bloggat om sin glädje över konkreta bevis för sin sociala satsning: “Jag har hårda siffror. Statistik. Fakta.”

Alexandra skriver vidare: “I år har vi ökat antalet konverteringar som kommer från Facebook med ca 30 % varje månad.”

Drygt 17.000 personer följer Solresor på Facebook och just nu pågår en tävling där man ska ladda upp sin bästa sommarbild. Förstapris är en resa från Solresor värd 20.000 kronor.

Läs hela Alexandras blogginlägg kring “bevis för att Facebook genererar pengar” här.

Tillsammansbiljett = Social Shopping?

Posted June 3rd, 2011 in Facebook, Social Shopping by Christer Pettersson

Parken Zoo i Eskilstuna kör just nu hårt med sin kampanj “Tillsammansbiljett – Bjud in 8 Facebookvänner så får ni en egen guide som berättar allt om djuren”, bland annat via reklamskyltar i T-banan i Stockholm.

Är detta Social Shopping? Eller kanske snarare en form av “Group Buying” med en inbjudningsfunktion integrerad med Facebook?

Det man får, om man skrapar ihop åtta vänner som vill besöka Parken Zoo, är en gratis guide (värde 480 kronor) och möjlighet att dela upp betalningen.

Själva funktionen är annars rätt väl utförd och enkel att använda:
“Markera vilka vänner du vill bjuda med dig till Parken Zoo. Därefter väljer du de datum du kan åka dit.
Dina utvalda vänner kommer att få ett meddelande från dig på Facebook med datumförslagen, så att de enkelt kan svara vilka dagar som passar dem bäst.

Jag tror att Parken Zoo säkert kommer få en hel del publicitet kring denna sociala kampanj, men själv tror jag att detta skulle fungerar ännu bättre för events som konserter och festivaler, inte minst om den som ska organisera gruppen också erbjuda olika sätt att dela upp betalningen.

Happy Shopping med “Shop with Friends”

Posted May 26th, 2011 in Butiker, Facebook by Christer Pettersson

Ett bra exempel på Social Shopping är e-handlaren Wet Seal i USA, som säljer barn- och ungdomskläder på nätet. De försöker skapa en mer social shoppingupplevelse genom att låta sina kunder bjuda in och interagera med sina Facebook-vänner under tiden som de shoppar.

Så här fungerar Wet Seals sociala shopping:
1. Klicka på knappen “SHOP WITH FRIENDS” som återfinns till höger om alla produkter.
2. Logga in på Facebook.
3. Bjud in vänner som du vill interagera med medan du shoppar.
4. Chatta och diskutera det du funderar på att köpa med dina Facebook-vänner.

Läs mer om Happy Shopping och “Shop with Friends”.

Facebook Questions – kul eller irriterande?

Posted May 17th, 2011 in Facebook by Christer Pettersson

Det diskuteras en del kring Facebook Questions just nu, den nya funktionen där man kan ställa frågor – så kallade Facebook Questions – till sina Facebook-vänner på samma plats som man uppdaterar sin status.

Men är det en bra funktion för “social shopping” där man kan få hjälp av sina vänner inför ett köp, eller är det en ny irriterande funktion som vissa användare till och med laddar ned add-ons till webbläsaren som F.B. Purity för att bli av med?