Google menar allvar med Google Offers

Posted October 10th, 2011 in Deals, Google by Christer Pettersson

Skrev för en tid sedan en bloggpost om överetableringen bland dagens deal-tjänster, och om konsumenternas upplevda trötthet av att varje dag sköljas över med “push-erbjudanden” om nagelvård, spa och andra skönhetsbehandlingar.

Det verkar dock inte ha skrämt Google som gjort tre uppköp de senaste två månaderna. 1 augusti förvärvade man Dealmap, 7 september köpte Google Zave Networks som jobbar med digitala kuponger i USA, och 19 september förvärvade man DailyDeal.de i Tyskland.

Så helt klar menar Google allvar med Google Offers.

Men hur ska Google komma runt den ”deals fatigue” som breder ut sig, och hur ska man förnya och utveckla Google Offers så det blir ett mer attraktivt konsumenterbjudande?

Jag tror lösningen är enkel: det handlar om att gå från “push” till “pull”. Att gå från spamliknande massutskick till att komma med ett bra erbjudande när konsumenten ska klippa sig, eller vill gå på spa, eller ska renovera sin altan. Och hela Googles historia är ju “pull-annonsering”, med annonser som dyker upp när konsumenten går in i målgruppen och genom sin sökterm berättar vad han eller hon är ute efter just då.

I Sverige känns det som Reco.se, förvisso i liten skala än så länge, kommer närmare “pull” än sina konkurrenter. När jag som konsument går in på en frisörs företagssida, t ex Salong Cupcake i Vasastan i Stockholm, så erhåller jag ett erbjudande om klippning till 40% rabatt. Vilket ju känns mer relevant som konsument och långt ifrån konkurrenternas spam-mejl.

Börjar användarna drabbas av Deals-dåsighet?

Posted August 31st, 2011 in Deals, Facebook by Christer Pettersson

Det pratas mer om och mer om “deals fatigue” och “End of the Daily Deals Era“, när såväl användarna som stora aktörer tappar intresset för olika typer av dagens deal eller dagens erbjudande med minst 50 % rabatt.

Och jag är inte så förvånad. Tittade igenom min mejlbox idag på morgonen och via Let’s deal kan jag få 68 % rabatt på “TCA-peeling med kraftigt föryngrande effekt”. Kraftigt föryngrande? Skön copy. Känns som man förs tillbaka till skolåldern och ungdomsfinnar och annat kul.

Eller så kan jag via Eniro Deals få njuta av “Hälsokonsultation och Qigong akupunktur med värmebehandling” med 70 % rabatt hos Dr Wang. Medan Groupon frestar med “60 minuter thaimassage” med 61 % rabatt.

Och så ser det ut, dag ut och dag in. Klart man skulle vara snygg och ha babymjuk hy om man utnyttjade alla dessa deals, men känns de relveanta? Inte direkt. Och är det konstigt att användarna börjar tröttna på dessa likriktade erbjudanden? Nej, knappast.

Ett annat tydligt tecken på att eran för denna typ av dagens deal är på väg att ta slut är att stora aktörer drar i bromsen. Som Facebook som nu stängt ned sin Deals-funktion efter bara fyra månader. Och även Yelp har börjat skala ned sin Deals-satsning när såväl användare som annonsörer känner sig “översvämmade” av erbjudanden av samma art.

Så, vad kommer hända nu? Kan denna unga Deals-bransch förnya sig och bli relevant för användare och annonsörer igen. Eller kommer Groupon, och andra generella aktörer, få det rejält tufft medan mer nischade spelare som Travelzoo kan få luft under vingarna?