Hemleverans är fantastiskt – men hur svårt är det att hitta fram?

Posted March 24th, 2017 in E-handel by Christer Pettersson

Fler och fler e-handlare erbjuder hemleverans, till och med samma dag, vilket ju är en helt fantastisk tjänst. Och säkerligen någonting som bara kommer öka över tid: möjligheten att få snabb leverans hela vägen hem är ju en service som gör att e-handeln har en tydlig fördel över vanlig detaljhandel.

Men jag har en fundering efter att ha beställt hemleverans från tre e-handlare i veckan: hur svårt kan det vara att hitta fram till mig som kund? För hemleverans som fenomen är ju bara fenomenalt om den som kommer med varorna hittar fram…

Jag bor på en parallellgata till Götgatsbacken i Stockholm, en allt annat än obskyr adress som dessutom finns väl utmärkt på karttjänster som Eniro, Hitta och Google.

Men, om vi snabbt ska gå igenom mina erfarenheter i veckan, så började det med Sportamore. Jag är ju väldigt förtjust i Sportamore och handlar där ofta – den här gången ett par nya löparskor, och jag valde till hemleverans för 9 kronor.

Runt 17-tiden kom ett SMS från Best, som kör ut för Sportamore och jag kunde klicka på länken och se hur min försändelse närmade sig och hur många som var före i leveranskedjan – snyggt! Dock visade sig att chauffören inte hittade så bra, utan bilen irrade runt en del och sen ringde chauffören och frågade om han skulle ”ta höger eller vänster”. ”Varifrån” frågade jag, och efter en stunds dividerande hittade han till slut rätt och jag fick mina nya Asics vid dörren.

Betyg: 3 av 5. Jag fick mina skor, jag kunde följa chauffören via länken i SMS:et, men det var inte helt lätt att förstå varför det var så svårt att hitta.

Sedan kommer vi till Apotea, som ju är grymma på pris, produkt och leverans. Jag beställer på morgonen för leverans på kvällen och får ett SMS från Budbee när mina varor lastats på bilen och ytterligare ett SMS när chauffören börjar närma sig och jag kan enkelt följa bilen via den karta som det länkas till. Hur bra som helst!

Men här börjar också problemen. Ser att chauffören närmar sig och att jag är näst på tur inom ett par minuter. Perfekt tänker jag, men ser sedan på kartan hur bilen åker förbi och runt och iväg långt bort från mig. Jag är fortfarande näst på tur, men antalet minuter till bilen ska vara framme på min adress bara ökar och ökar. Ser sedan bilen vända tillbaka från Centralbron men nu åker den förbi mig åt andra hållet och är plötsligt vid Skanstull.

Det hela pågår en halvtimme eller så tills chauffören ringer och frågar om hjälp – trots att jag även chattat med kundtjänsten på Budbee för att hjälpa dem rätt. Jag lovar att gå ut på gatorna runt omkring där jag bor och hittar till slut budbilen nere vid Johan Helmich Romans park. Chauffören är förtvivlad och förstår ingenting, men jag ser att hans GPS visar helt fel och lugnar honom.

Får sedan ett SMS om att betygsätta leveransen, vilket jag gör. Strax efter ringer de upp och beklagar att de hade så dålig koll på den GPS chaufförerna använder och att de ska ändra placeringen på min gata (som fick sitt namn 1978). Toppen. Och det blir säkert kanon över tid.

Men man undrar ju fortfarande hur svårt det kan vara att slå upp gatunamnet och adressen på Eniro, Hitta eller Google?

Betyg: 1 av 5. Jag hittade ju till slut chauffören en timme eller så efter det första SMS:et, och han var väldigt trevlig och tillmötesgående (precis som de från kundtjänst), men att själv behöva ge sig ut och leta efter budbilar i sitt närområde är ju inte riktigt detsamma som hemleverans.

Och så till en hemleverans som fungerar: MatHem.se. Beställde igår och fick leverans idag på morgonen. Det enda smolket i glädjebägaren var SMS:et som kom innan leverans med uppmaningen “Följ din order”. När jag klickade på länken kom jag inte – som hos Best och Budbee – till en sida där jag kunde följa min leverans, utan jag blev skickad till förstasidan på MatHem.se. Oinloggad. Kom igen – det är ju inte vad jag som kund förväntar mig.

Betyg: 4 av 5. Det ringde på porttelefonen, inte mobilen, och jag slapp vara kartläsare för en vilsen chaufför. Fyran hade varit en femma om jag hade kunnat följa leveransen via länken i det SMS jag fick.

Så hur sammanfattar jag mina erfarenheter av hemleverans under veckan som gått?
* Grymt koncept, som kommer fortsätta att vinna mark.
* Rejält med barnsjukdomar just nu, lite grann som när jag testade Uber för första gången och deras taxibil stod på andra sidan av en byggnad och väntade – medan jag stod den motsatta sidan och undrade varför det inte kom någon bil.
* Kan bli en viktig USP för e-handlare över detaljhandel, och för de e-handlare som erbjuder det över e-handlare som inte har ett riktigt snabbt fraktalternativ. Men: det blir nog viktigt att välja rätt samarbetspartner, då ju detta verkligen är ett tillfälle då du som e-handelskund i verkliga livet möter någon som representerar e-handlaren (och då bör ju detta möte vara så bra som möjligt).

Om jag kommer välja hemleverans igen när jag e-handlar? Självklart!

Gräv guld i dina egna kanaler

Posted March 16th, 2017 in Content marketing, E-handel, Marketing Automation, SEO, Webbkataloger by Christer Pettersson

Nu är sista korrekturet inskickat och i nästa vecka går boken på tryck: Gräv guld i dina egna kanaler: sälj mer på nätet – utan att köpa mer reklam.

Det var åtta år sedan jag skrev något i bokform och det har varit otroligt kul att få skriva igen – hela processen från idé till ett första synopsis till slutresultatet, som tagit många skepnader under skrivandets gång.

21 maj kommer boken ut: som e-bok, ljudbok och i danskt band.

Vill du veta vad boken handlar om så kommer här förordet:

Förord

Jag har under många år haft en idé om att skriva en bok som på ett enkelt och praktiskt sätt handlar om hur du kan skala upp din affär på nätet utan att det ska behöva kosta en massa pengar.

Så har du en webbplats eller en webbutik och vill sälja mer är detta boken för dig. Den beskriver hur du i praktiken kan lyfta dina egna kanaler – det vill säga din sajt eller din butik och dina övriga kanaler, som e-post, blogg, PR och sociala kanaler – och på så sätt få alla dina digitala kanaler att samverka och generera mer trafik och mer försäljning!

Som förebild för boken, mer mentalt än bokstavligt, har jag haft de reseguider från Lonely Planet som var populära bland backpackers innan man kunde hitta allt man behöver inför och under sin resa på nätet.

Jag reste själv runt med South-East Asia on a Shoestring: A Travel Survival Kit för många år sedan och att ha allt man behövde i en bok, som dessutom var lätt att hitta i, var verkligen något som underlättade resan. Jag hoppas du kommer få samma nytta av Gräv guld i dina egna kanaler när du ska jobba med dina digitala kanaler för att öka försäljningen, trafiken och dina kunders lojalitet!

Så lyft på locket till dina egna kanaler och du kommer, precis som när man öppnar en rysk docka som hela tiden tycks rymma fler och fler dockor, se hur mycket kraft och möjligheter du själv sitter på – och som du kan nyttja för att lyfta din affär och din försäljning!

För att göra boken ännu mer intressant och för att få in ännu fler perspektiv har jag bjudit in åtta experter att komma med sina bästa tips inom sina respektive områden. Jag vill därför passa på att rikta ett stort tack till följande
personer:
Elin Moritz, DIBS
Emelie Seneby, iProspect
Emil Eriksson, APSIS
Lukas Wetterström, Arvato
Michael Wahlgren, Pineberry
Pontus Staunstrup, PostNord
Staffan Ragnö, Firstly
Urban Lindstedt, Uppkopplat.se

Boken kommer bland annat finnas hos dessa bokhandlare:
Gräv guld i dina egna kanaler hos Akademibokhandeln
Gräv guld i dina egna kanaler hos Bokus
Gräv guld i dina egna kanaler hos Adlibris

Vill du ta del av innehållet i boken är du också mycket välkommen till något av de event under våren där jag kommer prata om sätt att öka sin trafik, sin försäljning och kundernas lojalitet – utan att det behöver kosta en massa pengar.

Emeet i Helsingborg
E-commerce Stockholm

Jag kommer även löpande publicera delar av boken på den här bloggen med start nästa vecka.

Content marketing för B2B

Posted December 10th, 2016 in Content marketing, E-handel by Christer Pettersson

Content marketing för B2B – är det annorlunda jämfört med content marketing för B2C och i så fall hur?

Veckan som gick hade jag förmånen att få prata på konferensen B2B Forum i Oslo på just detta tema och det slutsats jag kommit fram till är: nej. Eller nja: det mesta inom content marketing fungerar lika bra för B2B som för B2C.

Den gamla idén om att B2B-affärer är mycket mer komplexa (vilket förvisso är sant om man tittar på antalet personer som är iblandade i beslut vid B2B-affärer, kundspecifika avtal med olika priser m.m.) och att därför gränssnittet oockså måste vara komplext och komplicerat gäller inte längre. B2B-kunder vill, precis som kunder inom B2C, enkelt kunna handla på vilken enhet som helst och enkelt få tillgång till alla typer av information utan att behöva logga in eller sitta bakom PC:n på jobbet för att kunna beställa.

Innan jag åkte till Oslo pratade jag content och content marketing med två riktigt duktiga B2B-profiler: Eva Östergren, Marknads- & Sortimentschef, CMO på Hafa Bathroom Group och Fredric Johansson, E-handelschef på Runelandhs.

Hafa lanserade din nya webbplats för sex månader sedan och publicerar allt innehåll på webben. På frågan om det finns någon skillnad på B2B och B2C svarar Eva: ”Kraven är egentligen desamma mellan B2B och B2C, men B2B kräver lite mer. Innehållet är djupare för B2B.”

Fredric Johansson är inne på samma linje, d v s att skillnaderna är väldigt små: ”Vi bygger vår butik så mycket som möjligt som B2C, det är ju det kunderna är vana vid.”

Fredric tror mycket på innehåll och tror att det totala fokus på produkt och pris, och ingenting annat, som ofta råder inom B2B kommer förändras och att B2B-företag också måste erbjuda sina kunder bra och engagerande innehåll, t ex filmer som beskriver hur produkter fungerar och annat content fokuserat mot utbildning: ”Innehåll kommer regera även för B2B.”

På B2B Forum i Oslo talade även Olaf Nykrem från Malorama som delade med sig av sina erfarenheter och, precis som Fredric Johansson, ser Olof att användargränssnittet för B2B måste bli lika bra som B2C: ”B2B-kunder tar till sig samma sätt att handla som B2C-kunder och använder samma digitala hjälpmedel. De använder också söktjänster precis som konsumenter gör och nu kommer 73 % av trafiken via Google.”

Så, sammanfattningsvis, B2B-kunder vill – precis som B2C-kunder – handla på alla möjliga typer av enheter med ett enkelt och smidigt gränssnitt och ha tillgång till all information och all data, som för B2B ofta är djupare och mer detaljerad (t ex produktspecifikationer).

Och content marketing för B2B kan hjälpa dig som bedriver försäljning mot företag att få mer lojala kunder och mer trafik från sökmotorer som Google där många potentiella kunder startar sitt sökande efter en produkt eller tjänst.

E-handeln allt mer internationell

Posted November 30th, 2016 in E-handel by Christer Pettersson

I förra veckan var det Black Friday, USA:s största rea- och shoppingdag som allt mer börjar få fäste även i Sverige och i Skandinavien, och min mejlbox fylldes på rätt rejält – för rejält enligt vissa som förundrades över varför alla skulle skicka sina erbjudanden mer eller mindre samtidigt med risk för att försvinna i bruset.

Hur som helst, en intressant iakttagelse när jag gick igenom min mejlbox var att många av dessa erbjudanden inte var från svenska e-handlare utan från utländska som exempelvis Gap, Abercrombie Kids, Air Berlin, Wiggle och The Cloakroom, som jag antingen handlat ifrån eller på annat sätt lämnat min e-postadress till, och det kändes helt naturligt och självklart: en amerikansk rea-helg fyllde min inkorg med erbjudanden från såväl amerikanska som lokala e-handlare.

Och detta gäller inte bara Black Friday, hela e-handeln blir mer och mer internationell och konsumenter letar sig utanför det egna landets gränser för att hitta nya produkter och bättre priser, samtidigt som lokala e-handlare kan nå en allt större publik när konsumenter blir allt mer internationella i sitt konsumtionsmönster.

PostNord tar fram en lång rad intressanta e-handelsrapporter t ex ”E-handeln i Norden 2016” som bygger på webbintervjuer genomförda av TNS Sifo i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Rapporten visar att en fjärdedel av all e-handel i Norden sker från utländska webbutiker och allra oftast från Storbritannien följt av Tyskland, USA och Kina. Rapporten visar även att allra piggast på utrikeshandel är man i Norge och Finland där uppemot hälften av alla som e-handlat angett att de även handlat från utlandet.

Så e-handeln blir allt mer global vilket också innebär en möjlighet för nordiska företag att få nya kunder och ny försäljning. Redan idag har c:a fyra av tio svenska företag försäljning till utlandet, men oftast endast till Norge eller övriga nordiska länder – så potentialen för att de vidare ut i Europa och i världen är enorm.

Nedan har jag listat 10 områden som det är bra att tänka igenom inför en internationell expansion, helt enkelt en kort checklista inför att lansera på nya marknader.

CHECKLISTA INFÖR LANSERING PÅ NYA MARKNADER

Lokalanpassa din butik
Se till att din butik är på det lokala språket (eller språken) med den lokala valutan.

Betalsätt
Konsumenterna vill betala på olika sätt, erbjud de betalsätt som är efterfrågade på respektive marknad.

Lokala lagar och regler
Se till att sätta dig in i lokala regelverk som såväl marknadsföringsregler och hantering av personlig data, som moms och skatteregler.

Frakt
Erbjud lokalt anpassade leveranssätt och hittas en bra logistikpartner att samarbeta med.

Returer
Om du säljer fysiska varor måste dina kunder kunna returnera på ett enkelt sätt.

Kundservice
Erbjud kundservice på det lokala språket och med ett lokalt telefonnummer.

Organisation
Var ska personalen som ska hantera den nya butiken och den nya marknaden vara stationerade? Och vem är ansvarig för respektive butik?

Varumärke/position
Även om du har ett inarbetat varumärke på hemmamarknaden är det annorlunda på en ny marknad där du är helt ny, behöver du skruva på ditt erbjudande?

Marknadsföring
Hur kickar du igång trafiken till din butik på en ny marknad? Google Adwords i kombination med lokala marknadsföringskanaler?

Tekniken
Se till att er webbutik klarar av en expansion och flera språk, betalsätt, valutor, skattesatser etc.

Content allt viktigare för e-handlare

Posted June 29th, 2016 in E-handel by Christer Pettersson

För några veckor sedan träffade jag Gustav Norlenius på Egmont Publishing och intervjuade honom kring Egmonts satsningar inom e-handel för Dagensanalys.se, läs hela artikeln här.

En av de viktigaste tillgångarna som Egmont tar med sig in i de e-handelsbolag de investerar i är content och kundinsikt om vad nischade målgrupper vill läsa om, t ex driver Egmont tidskriften Utemagasinet och är dessutom delägare i Fjellsport (som i Sverige drivs under varumärket Tindeberg). Utemagasinet är ett friluftsmagasin som skriver om vandring, cykling, paddling och klättring, Tindeberg.se är en webbutik som säljer friluftsprodukter. Det är lätt att se synergierna och hur Egmont kan hjälpa Fjellsport genom att bidra med bra, välskrivet innehåll, insikter kring målgruppen och en gemensam publik och databas med möjligheter till marknadsföring åt båda hållen.

Samtidigt har även fler och fler e-handlare insett vikten av bra, relevant innehåll och satsar alltmer på att ta fylla på sin butik med content relaterat till de produkter som säljs. T ex har Sportamore en redaktion som varje dag publicerar nya artiklar kring sportrelaterade ämnen.

Så det är en spännande utveckling vi ser just nu, där alla verkar vara eniga om att en satsning på content är viktig för e-handlare för att attrahera nya användare och för att få befintliga kunder att komma tillbaka oftare och stanna längre på sidan.

Så mediehusen blir e-handlare och e-handlare blir mediehus. Ska bli spännande att följa denna utveckling framöver.

E-handel – utmaningar och trender inför 2016

Posted December 31st, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Så här på årets sista dag kan man ju få se tillbaka på 2015 och reflektera kring vad vi fått se kring e-handel och e-handelsföretag under året som gått, och spontant är ju känslan att svensk e-handel mår bättre än någonsin.

Några positiva saker jag noterat kring svenska e-handel under 2015:

– Det blir mer och mer kundfokuserat och kunderna förväntar sig också mer och mer;
– Det blir mer och mer professionellt, med stora retailers som går in på e-handelssidan och e-handlare som vuxit till sig och erbjuder en riktigt vass köpupplevelse;
– Fler e-handelsplattformar stödjer ökad försäljning och hjälper sina e-handlare att växa.

Några utmaningar och trender jag ser inför 2016:
– Hur stor andel av svensk e-handel kommer marknadsplatser som CDON Marketplace och Fyndiq ta?
– Kommer vi få se de två stora “A:na” komma in i Sverige under 2016, d v s Alibaba och Amazon?
– Kundservice eller pris, vad kommer bli det stora fokuset för många e-handlare under 2016?

Själv har jag ju bytt arbetsgivare under året som gått, från jobbet som Nordic E-commerce Manager på Apollo till en ny utmaning som E-commerce Manager på arvato som under slutet av 2015 lanserade sin nya betallösning för e-handel: AfterPay. Steget från kundsidan till leverantörssidan har faktiskt varit både mindre och större än vad jag trodde, mindre utifrån att det fortfarande är samma bransch och en stor tillgång att ha med sig erfarenhet från kundsidan när man träffar kunder och förhoppningsvis kan förstå deras utmaningar och önskemål mer på djupet, men även större än vad jag trodde då min nya arbetsgivare tillhandahåller betydligt fler finansiella tjänster än en betallösning för e-handel, t ex fakturaköp, factoring och inkasso, som jag inte tidigare varit så insatt i.

Jag tror generellt att få e-handlare vet så mycket om vad som händer efter att kunden accepterats i den egna butiken, d v s hur flödet ser ut för kunderna om de sedan inte betalar sin faktura i tid. Och vilken kommunikation betalföretaget har med kunderna. Det tror jag dock kommer ändras – allt fler e-handlare som jag har förmånen att träffa i min nya roll ställer frågor även kring detta flöde, eftersom de är måna om bästa möjliga service för sina kunder genom hela kundresan – inte bara den del av kundresan som sker i den egna webbutiken.

Jag har ju också haft förmånen att löpande få skriva ungefär en artikel per månad på Dagensanalys.se och här är några av de artiklar jag publicerade under året kring e-handel:
Babyshop tror på omnikanal
Tictail på väg mot 100.000 butiker på sin plattform
Bangerhead från 0 till 70 miljoner i omsättning på sju år

Det har varit mycket lärorikt att få träffa e-handlare och e-handelsföretag och diskutera deras historia och deras nuvaranade utmaningar mer i detalj och jag skulle vilja avsluta med ett citat från Thomas Grabe Bangerhead som jag tycker är väldigt talande och som hänger intimt ihop med frågan om man som e-handlare ska satsa på en konkurrenskraftig upplevelse och riktigt bra service – eller på priset.
”Komparativa fördelar inom vår bransch kommer att bli hygienfaktorer framöver, t ex laddtider, betallösningar, prissättning och distribution, och att allt fokus kommer istället behöva läggas på att ha en riktigt bra produkt, t ex en bra användarupplevelse, en bra förpackning och riktigt bra service. För e-handlaren är produkten allt förutom varan som ligger i lådan.

Nordiska e-handlare vill expandera till näraliggande marknader

Posted September 18th, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Enligt en ny e-handelsrapport från arvato Financial Solutions (som tillhandahåller betalningslösningar för e-handel)- «Undvik fallgroparna vid internationell e-handelsexpansion» – avlägsnar e-handeln många hinder för internationell expansion inom detaljhandeln, men trots det finns en rad utmaningar:
Olika betalningspreferenser i olika länder (som man som e-handlare måste möta för att maximera sin försäljning)
Bedrägerier kan innebära en betydande risk (i t ex Storbritannien)
Olika regelverk i olika länder (t ex för hantering av konsumentuppgifter)

Ett naturligt första steg för nordiska e-handlare är att börja med att expandera till en näraliggande marknad (med liknande konsumentbeteenden) för att sedan utvidga till större marknader som Tyskland, Holland och kanske framför allt Storbritannien (med Europas just nu största e-handelsmarknad).

Slutsatsen av arvatos rapport är att expansion av e-handel har en enorm potential – men för att kunna växa som e-handlare och nå sin fulla potential, så behöver du som e-handlare en trygg och kunnig betalpartner, som kan regler och konsumentförväntningar på de lokala marknaderna och som samtidigt är verksam på många marknader (och kan vara en partner genom hela expansionen, en «one-stop-shop» för betalningar och näraliggande tjänster).

Varje land har sin historia med olika lagar och regler vilket har gett upphov till stora skillnader. att kunna handla på faktura är en nödvändighet i Sverige men mindre vanligt i Danmark och Finland. Strängare krav för hur man hanterar konsumentuppgifter innebär att fakturalösningar blir mer komplicerade i Danmark. Om du försöker expandera på en ny marknad utan rätt betalningslösningar ökar dina risker dramatiskt, säger Pauline Hermansson Head of Nordic Strategy and Innovation på arvato Financial Solutions.

Här kan hela rapporten laddas ned («Undvik fallgroparna vid internationell e-handelsexpansion»).

Så väljer du e-handelsplattform

Posted September 10th, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Det har pratats om det länge: att snart kommer marknaden för utbildning och online-kurser att explodera.

Och i våras gick Cristina Stenbeck och Kinneviks VD Lorenzo Grabau ut och lovade satsningar mot nya digitala sektorer som hälsa och utbildning där bolaget ser stora möjligheter.

En som redan är igång är journalisten och e-handlaren Urban Lindstedt, som precis lanserat sin online-kurs «Så väljer du e-handelsplattform» där du som elev på fyra timmar får lära dig att välja e-handelsplattform.

Kursen kräver inga stora tekniska kunskaper och riktar sig mot egenföretagare, projektledare och konsulter (både inom mindre och större e-handelsprojekt).

Kursen består av filmer, skrivna texter, listor över e-handelsleverantörer och e-handelskonsulter (för att göra upphandlingsprocessen så enkel och smidig som möjligt) och verktyg för att genomföra en förstudie.

 

Content marketing för e-handlare

Posted April 30th, 2015 in Content marketing, E-handel by Christer Pettersson

Under våren har jag haft förmånen att få tala på ett antal konferenser och event på temat “content marketing för e-handlare” och jag har också fått frågan om bra exempel bland e-handlare, helt enkelt bra case att lära av.

Jag brukar definiera content marketing som det kompletterande innehåll – till skillnad från produktfakta – som e-handlare tillhandahåller i sin butik för att genom relevant innehåll, tips och råd skapa lojalitet och attrahera ny trafik. Och nya kunder. Den e-handlare som säger att content marketing mäts i något annat än trafik och försäljning ställer jag mig skeptisk till.

Här kommer några exempel jag visat under vårens presentationer med namnet “Skapa attraktivt innehåll på din e-handelsplats – för användarna och för Google”:

– Det kan handla om att skriva om eller sortera om innehåll, t ex inför helgdagar eller säsong, vilket CoolStuff är duktiga på t ex ”Julklapp till mamma” och ”Billiga julklappar”.

– Att erbjuda bra och relevant innehåll i PDF-format eller som e-bok blir allt mer relevant när fler och fler läser på en digital enhet, t ex gratis reseguider som finns att ladda ned på Apollo.se.

– Ett annat stort område är guider inför köp, t ex att-tänka-på-inför-köpet-guider som IF och Agria är bra på: Att köpa valp och Tips till dig som ska köpa hund.

– Råd och tips går alltid hem – inom vilket område kan ni rådge era potentiella kunder? MrDustbag som säljer dammsugarpåsar online bjuder på städtips och husmorstips i sin butik.

– Även butiken Dammsugarpåsar.com satsar på content marketing och har en sida vikt för löpande nyheter om dammsugarpåsar.

Avslutningsvis, vilka olika content marketing-möjligheter finns för e-handlare?

Topplistor
Råd och tips
Instruktionsfilmer
Guider
PDF:er/E-böcker
Intervjuer
Blogg/nyhetsflöde
Undersökningar
Frågor och svar

Helt enkelt allt som som kan göra er till en auktoritet på området – och ge kunderna ett mervärde!

Stora e-handlare inte redo för Googles uppdatering 21 april

Posted April 12th, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Det är snart bara en vecka kvar innan Google på ett helt väldigt tydligt sätt kommer premiera mobilvänligheten i sitt mobila sökresultat.

Vilket betyder att om din sajt eller butik inte anses vara mobilvänlig av Google kommer ni ranka sämre efter 21 april och därmed få mindre trafik. Och tvärtom: har ni mobilanpassat er sajt eller er butik, så kan Googles nya och mobilvänliga sök vara en möjlighet att få mer mobiltrafik.

Hur vet man då om man har en mobilvänlig sajt eller butik? Enkelt – gör Googles mobilvänlighetstest.

Pricerunner utser varje år ”Årets e-handlare” och jag har testat förra årets 13 toppbutiker för att se om de är mobilvänliga inför Googles förändringar 21 april. Men det visade sig att endast 9 av 13 blev godkända, vilket var förvånande:

Mobilvänliga e-handlare
Bamba.se
Nordicink.se
Furniturebox.se
Skapamer.se
Lenson.com/se/
Outnorth.se
Batteriexperten.com
Tretti.se
Bagarenochkocken.se

Inte mobilvänliga e-handlare
Inet.se
Discshop.se
Cyberphoto.se
Nordicfeel.se