Content marketing för e-handlare

Posted April 30th, 2015 in Content marketing, E-handel by Christer Pettersson

Under våren har jag haft förmånen att få tala på ett antal konferenser och event på temat “content marketing för e-handlare” och jag har också fått frågan om bra exempel bland e-handlare, helt enkelt bra case att lära av.

Jag brukar definiera content marketing som det kompletterande innehåll – till skillnad från produktfakta – som e-handlare tillhandahåller i sin butik för att genom relevant innehåll, tips och råd skapa lojalitet och attrahera ny trafik. Och nya kunder. Den e-handlare som säger att content marketing mäts i något annat än trafik och försäljning ställer jag mig skeptisk till.

Här kommer några exempel jag visat under vårens presentationer med namnet “Skapa attraktivt innehåll på din e-handelsplats – för användarna och för Google”:

– Det kan handla om att skriva om eller sortera om innehåll, t ex inför helgdagar eller säsong, vilket CoolStuff är duktiga på t ex ”Julklapp till mamma” och ”Billiga julklappar”.

– Att erbjuda bra och relevant innehåll i PDF-format eller som e-bok blir allt mer relevant när fler och fler läser på en digital enhet, t ex gratis reseguider som finns att ladda ned på Apollo.se.

– Ett annat stort område är guider inför köp, t ex att-tänka-på-inför-köpet-guider som IF och Agria är bra på: Att köpa valp och Tips till dig som ska köpa hund.

– Råd och tips går alltid hem – inom vilket område kan ni rådge era potentiella kunder? MrDustbag som säljer dammsugarpåsar online bjuder på städtips och husmorstips i sin butik.

– Även butiken Dammsugarpåsar.com satsar på content marketing och har en sida vikt för löpande nyheter om dammsugarpåsar.

Avslutningsvis, vilka olika content marketing-möjligheter finns för e-handlare?

Topplistor
Råd och tips
Instruktionsfilmer
Guider
PDF:er/E-böcker
Intervjuer
Blogg/nyhetsflöde
Undersökningar
Frågor och svar

Helt enkelt allt som som kan göra er till en auktoritet på området – och ge kunderna ett mervärde!

Stora e-handlare inte redo för Googles uppdatering 21 april

Posted April 12th, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Det är snart bara en vecka kvar innan Google på ett helt väldigt tydligt sätt kommer premiera mobilvänligheten i sitt mobila sökresultat.

Vilket betyder att om din sajt eller butik inte anses vara mobilvänlig av Google kommer ni ranka sämre efter 21 april och därmed få mindre trafik. Och tvärtom: har ni mobilanpassat er sajt eller er butik, så kan Googles nya och mobilvänliga sök vara en möjlighet att få mer mobiltrafik.

Hur vet man då om man har en mobilvänlig sajt eller butik? Enkelt – gör Googles mobilvänlighetstest.

Pricerunner utser varje år ”Årets e-handlare” och jag har testat förra årets 13 toppbutiker för att se om de är mobilvänliga inför Googles förändringar 21 april. Men det visade sig att endast 9 av 13 blev godkända, vilket var förvånande:

Mobilvänliga e-handlare
Bamba.se
Nordicink.se
Furniturebox.se
Skapamer.se
Lenson.com/se/
Outnorth.se
Batteriexperten.com
Tretti.se
Bagarenochkocken.se

Inte mobilvänliga e-handlare
Inet.se
Discshop.se
Cyberphoto.se
Nordicfeel.se

Hur lång tid tar det att starta en Tictail-butik – om man gör det på riktigt?

Posted February 1st, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

“På bara några minuter kan du börja sälja med din helt egna webshop” skriver Tictail på sin webbplats och Privata Affärer verkar mer eller mindre ha publicerat ett pressmeddelande rakt av på samma tema: “Så startar du e-butik på bara några minuter“.

Jag tror knappast att ansvarig redaktör har testat Tictail, annars hade texten sett annorlunda ut. För det tar inte några minuter att starta en webbutik på Tictail, men: det går snabbt, mycket snabbare än på andra e-butiksplattformar.

Så, missförstå mig rätt. Jag tycker Tictail är en fantastisk tjänst, som verkligen löser ett problem och erbjuder affärsnytta för alla som vill testa att ha en egen webbutik. Det är dessutom billigt, enkelt och det går snabbt att komma igång. Vilket naturligtvis är orsaken till att 24.000 butiker redan startats.

Men: hur lång tid tar det egentligen att starta en Tictail-butik, om man vill göra det på riktigt? Så det både ser bra ut, och håller en tid framöver.

Eftersom min fru driver ett antal webbutiker och precis skulle starta en ny butik (som säljer ortopediska hjälpmedel för träning och hälsa), så bestämde jag mig för att klocka arbetet.

Och sanningen är att det tar ungefär en dag att starta en shop på Tictail. Vilket förvisso är väldigt snabbt, men betydligt längre än några minuter.

Så här lång tid tog varje moment för att starta en Tictail-butik (från ax till limpa, d v s från ett tomt papper till en butik som ligger live):
Skriva texter (titel och produktbeskrivning) och ta fram bilder och pris på alla produkter (4 timmar)
Ta fram logga och köpa domännamn till butiken (2 timmar)
Registrera butiken på Tictail och styra om domännamnet till Tictail-butiken (1 timme)
Lägga in produkter och bilder på Tictail (3 timmar)
Totalt: 10 timmar – eller ungefär en dags arbete

Så, själva arbetet att sätta upp butiken tar ungefär en timme. Att sedan lägga in produkterna tar ytterligare några timmar. Men förutsättningen för detta är att man redan har alla texter och bilder klara.

Så – det tar inte några minuter att sätta upp en Tictail-butik; det tar ungefär en dag. Och det är snabbt.

Tre råd kring vad du bör tänka på när du sätter upp Tictail-webbutik (för det bör du göra, om inte annat för själva upplevelsen som i sin enkelhet är överlägsen alla andra e-handelsplattformar):
1. Skriv alla texter och ta fram alla bilder innan du registerar din Tictail-shop.
2. Registrera en egen domän innan du registerar din Tictail-shop. Min fru registrerade sin domän på Binero och det tog sedan bara några minuter att peka om den till Tictail, när hon sedan registrerade sin butik där. Varför? Om du startar din webbutik med namnet butik.tictail.com så kommer Google indexera den adressen och de länkar du över tid får kommer gå till den adressen. Så ta kommando över butikens namn direkt. Det kostar endast 9 kronor per månad hos Tictail att ha sin egen domän.
3. Se till att du har ett PayPal-konto redo innan du registrerar din butik. Om du inte väljer att lägga till fler betalsätt så är PayPal det betalsätt du kommer börja med (även betalning med kort som Visa, Amex och MasterCard går via PayPal).

Om du funderar på att starta en shop hos Tictail – lycka till!

Om du vill se butiken (Ortopediska.se) som beräkningarna baseras på – klicka här: Webbshop ortopediska hjälpmedel

Hur man driver relevant databas: Tävla om en weekendresa med Apollo – värd 10 000:-

Posted January 21st, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Många e-handlare får en stor del av sina beställningar via utskick och nyhetsbrev, framför allt till befintliga kunder. Men hur gör man om man vill bygga upp sin databas av mottagare snabbare än den organiska vägen (att växa löpande med nya kunder som kommer in)?

Just nu arrangerar vi en tävling på Apollo.se där man kan vinna en weekendresa med Apollo – värd 10 000:-.

Att Apollo erbjuder weekendresor – och reguljära resor – till alla destinatiner runt om i världen, är relativt nytt och lanseringen har skett löpande sedan juni 2014. Så tävlingen har egentligen två syften:
1. Att informerara besökarna om att Apollo nu erbjuder biljetter till destinationer som New York, London, Barcelona, Budapest och Paris.
2. Att få in nya e-postadresser och nya leads för vår e-handel, där vi säljer just weekendresor.

För att kunna vinna i tävlingen lämnar man sin e-postadress och sitt namn och svarar på en enkel fråga (“Vilken är din favoritstad och varför?”).

Samma upplägg tror jag kan passa de flesta e-handlare, så länge produkten (d v s det pris man kan vinna) är intressant och värd att tävla om.

Föreläsare och utbildningar inom e-handel

Posted December 14th, 2014 in E-handel by Christer Pettersson

Hur blir man en bättre e-handlare? Förutom genom att själv prova på alla steg, misslyckas ibland, och lyckas desto oftare?

Senaste tiden har jag upptäckt att det finns massor med bra föreläsare och utbildningar inom e-handel. Fick till exempel en förfrågan från IHM nyligen att sitta med i en paneldiskussion på deras E-commerce Manager-utbildning, en YH-utbildning där man lär sig allt från försäljning, marknadsföring och webbutveckling till logistik och inköp.

Jag fick även ett mejl för ett par veckor sedan från en student på Handelsakademins E-business Manager-utbildning, som gärna ville komma och praktisera hos oss på Apollo.se.

Sedan finns det ju utbildningar och föreläsningar som riktar sig till dig som redan arbetar – helt eller delvis – med e-handel. Såg exempelvis i veckan att min gamla arbetsgivare, IDG, utvecklat sitt koncept kring Webbdagarna och nu satsar på fördjupande utbildningar under namnet “Internetworld Academy“.

Ett av spåren i denna “Internetworld Academy” är en E-handelsutbildning med fokus bland annat på framgångsfaktorer hos lyckade e-handlare och strategier för digital marknadsföring (köpa trafik är ju en dyr post i alla e-handlares budget).

Kursledare är min gode vän och tidigare IDG-kollega Urban Lindstedt, en av Sveriges främsta e-handelsexperter och uppskattad föreläsare inom e-handel.

Avslutningsvis kan jag inte nog rekommendera Emeet för alla som vill lära sig mer om e-handel – och som vill träffa andra e-handlare och knyta kontakter. Se till att anmäla dig till Emeet 2015 när anmälan öppnar på
Emeet.se.

Digitala trender 2014 – och två konkreta möjligheter för ditt företag

Posted May 9th, 2014 in Digitala trender, E-handel by Christer Pettersson

Igår hade Carat ett kundevent på temat “2014 års trender”. Som den amatörtrendspanare man är, så var jag på plats, medveten om att en hel del skulle handla om giraffen Marius och “binge watching”.

Efter att ha gått igenom en rad spännande innovationer som Apple Healthbook, söktjänsten Jelly och Googles satsning på autonoma bilar utmynnade seminariet i några konkreta konsekvenser av de trender vi ser här och nu:
1. Automatiseringen går snabbt, inte minst kring medieköp. Automatiserad handel/RTB och Programmatic Buying kommer vara buzzwords under hela 2014. Men över tid kommer automatiseringen slå igenom på mängder av områden, som fordon som framför sig själva, e-handelsleveranser med drönare och automatiserade hem med brandvarnare som pratar med varann.
2. Transparens är allt – rekommendationer, öppenhet, låt kunderna prata med varann. Co-creation är ju också ett trendord 2014, och värdet av att engagera kunderna – och få dem att känna dig delaktiga – i produktutvecklingen går inte att överskatta. Carat lyfte fram My Starbucks Idea, som ett konkret exempel på kundengagemang. På Apollo har vi för en tid sedan lanserat just en tjänst där kunderna får prata med varann som vi kallar “Fråga en gäst”. Det är bara att gå in på ett hotell, vilket som helst på Apollo.se, och sedan ställa en fråga till tidigare resenärer som delar med sig av sina erfarenheter.

Så, vad gör ni kring automatisering och transparens/co-creation?

Har ni produkter eller processer där automatisering kan bli verklighet?

Och vad har ni för möjligheter att vara ännu mer transparenta och bjuda in era kunder ännu mer – så de känner sig mer delaktiga och även kan påverka utvecklingen framåt?

Webbdagarna och mognad i e-handelsbranschen

Posted March 17th, 2014 in E-handel, Webbdagarna by Christer Pettersson

I veckan drar Webbdagarna igång i Stockholm och det är extra kul att tvådagars-eventet i år har så många sessioner kring e-handel och konvertering.

Första dagen, den 19 mars, är E-handel ett eget spår med tre sessioner kring bland annat kundsegmentering och “data driven sales”, och dagen efter är det tre sessioner på temat Konvertering.

Det känns verkligen som det hänt en hel del de senaste åren och att svensk e-handel blivit mognare. Gick man på en e-handelskonferens för ett antal år sedan var det en kul och kreativ blandning av entusiastiska källarföretag och några få riktigt stora e-handelsdrakar.

Numer är antalet stora och medelstora e-handelsföretag betydligt fler och diskussionerna handlar idag om konverteringsoptimering, customer experience management och datadriven marknadsföring.

På LinkedIn ser man allt oftare jobbannonser där företag söker till exempel en customer experience manager och till hösten lanserar IHM en tvåårig e-commerce manager-utbildning.

Så e-handelsbranschen har mognat, fler traditionella företag har kommit in på marknaden, och ett antal av de mindre e-handelsföretagen har växt till sig.

Vi får hoppas att det också leder till att fler e-handelsföretag blir lönsamma och kan fortsätta sin tillväxt – 2012 var endast 10-15 % av alla e-handlare lönsamma.

Sannolikt är det så. Även om tillväxt och lönsamhet inte alltid samverkar. Men en sak vi inte får tappa nu när e-handelsbranschen går in i nästa fas är entusiasmen och passionen, som alltid varit ett signum för mindre e-handlare.

SEO för e-handlare

Posted March 14th, 2014 in E-handel, SEO by Christer Pettersson

Det blev mycket SEO i veckan, först IAB:s seminarium om sökmarknadsföring i cross-platforms i början av veckan och sedan Webguide Partners frukostseminarium “SEO for e-commerce” dagen efter.

Återkommer till IAB:s seminarium om sökmarknadsföring vid ett senare tillfälle, men “SEO for e-commerce” var faktiskt riktigt bra, där Jonas Larsson kom med handfasta råd och tips för e-handlare.

Några tips ur högen:
– Tänk på mer än en sida som startsida, d v s alla sidor i butiken där användarna startar måste också fungera som en startsida (t ex välbesökta produkt- och kategorisidor dit många besökare kommer utan att passera er vanliga startsida).
– Tänk på era kategorisidor som landsidor, där användaren ska kunna få ut mer än bara se en massa produkter. Addera till exempel topplistor, bäst-i-test-information, produkttips, vad-ska-man-tänka-på-innan-köpet-texter – helt enkelt fler typer av innehåll.
– Bra produktsidor har (enligt Webguide Partner) Cyberphoto – se exempel på produktsida hos Cyberphoto.
– Användargenererat innehåll skapar ju såväl unikt innehåller som trovärdighet (och mikrodata) och ett bra exempel är CoolStuff – se produktsida på Coolstuff med integrerat användarskapat innehåll.

Och just nu ligger presentationerna från Webguide Partners frukostseminarium “SEO for e-commerce” uppe här.

5 tips inför 2014 för alla e-handlare!

Posted December 27th, 2013 in E-handel by Christer Pettersson

Tittade på e-handelspaningen av Arne Andersson (PostNord), Mattias Philström (Brightstep), Fredrik Lennström (Klarna) och Patrik Müller (DIBS) häromdagen, en film på sex minuter som alla e-handlare borde se inför 2014.

Mycket matnyttigt kondenserat till endast sex minuter. Ytterligare en film kommer inom kort.

Satt själv och funderade lite inför 2014 efter att ha sett och inspirerats av filmen, och efter att ha läst lite andra tankar och idéer kring hur 2014 kommer bli för e-handlare, och satte ihop fem tips som jag själv kommer ta med mig inför det kommande året.

5 tips inför 2014 för alla e-handlare

1. Bestäm vad som är viktigt för dig – växa eller bli lönsam. Att bygga kundbas och lägga mycket pengar på AdWords kostar, och det är svårt att vara lönsam samtidigt. Vill du bli lönsam kan du sätta ett tydligt mål för detta, vill du växa är det andra mål du ska sätta under 2014.

2. Satsa på service och innehåll. Det finns många som säljer samma produkter och som slåss på prisjämförelsesajterna. Undvik detta så långt det går. Erbjud istället bättre service och mer unikt och engagerande innehåll i din webbshop (både för besökarna och för Google).

3. Se till att det går att köpa via mobilen i din e-butik. Det kan vara en mobil butik (m.butik.se), det kan vara din vanliga butik som blir mer responsiv, det kan vara din vanliga e-butik där kunderna erbjuda möjligheten att lagra sitt kortnummer så det blir enkelt att köpa med ett klick eftersom all information redan ligger inne. Oavsett väg – det måste gå att handla i din butik via mobila enheter under 2014.

4. Ta vara på globaliseringen.The World Is Not Enough” hette en James Bond-film som kom 1999 med Pierce Brosnan i huvudrollen. Så långt kanske vi inte ska gå, men visst krymper världen och landsgränserna suddas ut för många e-handlare. Svenska konsumenter handlar från USA, England, Tyskland etc. Och utländska konsumenter gör likadant – vad innebär det för dig som e-handlare? Är du redo att ta emot kunder från andra länder? Kan de beställa och betala i din kassa idag?

5. Jobba mer med lojalitet och ta hand om och bearbeta löpande de kunder ni har i er databas. Nya kunder i all ära, men de som redan valt att handla av er en gång är viktiga och kommer fortsätta vara viktiga för er lång tid framöver om ni hanterar dem på ett bra sätt. Eller som Mattias Pihlström på säger i filmen: “Det handlar mycket om lojalitet. Nya kunder kommer inte finnas i all evighet”.

E-handeln i Sverige – trender 2013?

Posted October 18th, 2013 in E-handel by Christer Pettersson

Igår anordnade DIBS “En skön kväll med DIBS” på sitt kontor i Stockholm – och Patrik Müller släppte lite nyheter ur DIBS E-handelsindex 2013, som kommer inom kort.

Några intressanta spaningar för e-handlare:
– E-handeln i Sverige beräknas omsätta 81 miljarder under 2013 (inkl resetjänster).
– Fler och fler e-handlar med mobilen. Sista året har 733.000 nya konsumenter e-handlat via sin mobil!
– Mobila betalningar växer så det knakar, men vad är grejen? Är det tjänster som försöker lösa “ett problem som inte finns”?
– Att lagra kortnummer blir mer och mer populärt och underlättar för kunden (och gör mobila betalningar mindre intressanta). Inte bara Spotify och Netflix erbjuder autobetalning med kort, även CDON, Adlibris, Bingolotto och andra e-handlare erbjuder möjligheten att spara sina kortuppgifter och därmed göra köpet enklare, så enkelt att det utan problem går att genomföra i mobilen.