E-handel – utmaningar och trender inför 2016

Posted December 31st, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Så här på årets sista dag kan man ju få se tillbaka på 2015 och reflektera kring vad vi fått se kring e-handel och e-handelsföretag under året som gått, och spontant är ju känslan att svensk e-handel mår bättre än någonsin.

Några positiva saker jag noterat kring svenska e-handel under 2015:

– Det blir mer och mer kundfokuserat och kunderna förväntar sig också mer och mer;
– Det blir mer och mer professionellt, med stora retailers som går in på e-handelssidan och e-handlare som vuxit till sig och erbjuder en riktigt vass köpupplevelse;
– Fler e-handelsplattformar stödjer ökad försäljning och hjälper sina e-handlare att växa.

Några utmaningar och trender jag ser inför 2016:
– Hur stor andel av svensk e-handel kommer marknadsplatser som CDON Marketplace och Fyndiq ta?
– Kommer vi få se de två stora “A:na” komma in i Sverige under 2016, d v s Alibaba och Amazon?
– Kundservice eller pris, vad kommer bli det stora fokuset för många e-handlare under 2016?

Själv har jag ju bytt arbetsgivare under året som gått, från jobbet som Nordic E-commerce Manager på Apollo till en ny utmaning som E-commerce Manager på arvato som under slutet av 2015 lanserade sin nya betallösning för e-handel: AfterPay. Steget från kundsidan till leverantörssidan har faktiskt varit både mindre och större än vad jag trodde, mindre utifrån att det fortfarande är samma bransch och en stor tillgång att ha med sig erfarenhet från kundsidan när man träffar kunder och förhoppningsvis kan förstå deras utmaningar och önskemål mer på djupet, men även större än vad jag trodde då min nya arbetsgivare tillhandahåller betydligt fler finansiella tjänster än en betallösning för e-handel, t ex fakturaköp, factoring och inkasso, som jag inte tidigare varit så insatt i.

Jag tror generellt att få e-handlare vet så mycket om vad som händer efter att kunden accepterats i den egna butiken, d v s hur flödet ser ut för kunderna om de sedan inte betalar sin faktura i tid. Och vilken kommunikation betalföretaget har med kunderna. Det tror jag dock kommer ändras – allt fler e-handlare som jag har förmånen att träffa i min nya roll ställer frågor även kring detta flöde, eftersom de är måna om bästa möjliga service för sina kunder genom hela kundresan – inte bara den del av kundresan som sker i den egna webbutiken.

Jag har ju också haft förmånen att löpande få skriva ungefär en artikel per månad på Dagensanalys.se och här är några av de artiklar jag publicerade under året kring e-handel:
Babyshop tror på omnikanal
Tictail på väg mot 100.000 butiker på sin plattform
Bangerhead från 0 till 70 miljoner i omsättning på sju år

Det har varit mycket lärorikt att få träffa e-handlare och e-handelsföretag och diskutera deras historia och deras nuvaranade utmaningar mer i detalj och jag skulle vilja avsluta med ett citat från Thomas Grabe Bangerhead som jag tycker är väldigt talande och som hänger intimt ihop med frågan om man som e-handlare ska satsa på en konkurrenskraftig upplevelse och riktigt bra service – eller på priset.
”Komparativa fördelar inom vår bransch kommer att bli hygienfaktorer framöver, t ex laddtider, betallösningar, prissättning och distribution, och att allt fokus kommer istället behöva läggas på att ha en riktigt bra produkt, t ex en bra användarupplevelse, en bra förpackning och riktigt bra service. För e-handlaren är produkten allt förutom varan som ligger i lådan.

Nordiska e-handlare vill expandera till näraliggande marknader

Posted September 18th, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Enligt en ny e-handelsrapport från arvato Financial Solutions (som tillhandahåller betalningslösningar för e-handel)- «Undvik fallgroparna vid internationell e-handelsexpansion» – avlägsnar e-handeln många hinder för internationell expansion inom detaljhandeln, men trots det finns en rad utmaningar:
Olika betalningspreferenser i olika länder (som man som e-handlare måste möta för att maximera sin försäljning)
Bedrägerier kan innebära en betydande risk (i t ex Storbritannien)
Olika regelverk i olika länder (t ex för hantering av konsumentuppgifter)

Ett naturligt första steg för nordiska e-handlare är att börja med att expandera till en näraliggande marknad (med liknande konsumentbeteenden) för att sedan utvidga till större marknader som Tyskland, Holland och kanske framför allt Storbritannien (med Europas just nu största e-handelsmarknad).

Slutsatsen av arvatos rapport är att expansion av e-handel har en enorm potential – men för att kunna växa som e-handlare och nå sin fulla potential, så behöver du som e-handlare en trygg och kunnig betalpartner, som kan regler och konsumentförväntningar på de lokala marknaderna och som samtidigt är verksam på många marknader (och kan vara en partner genom hela expansionen, en «one-stop-shop» för betalningar och näraliggande tjänster).

Varje land har sin historia med olika lagar och regler vilket har gett upphov till stora skillnader. att kunna handla på faktura är en nödvändighet i Sverige men mindre vanligt i Danmark och Finland. Strängare krav för hur man hanterar konsumentuppgifter innebär att fakturalösningar blir mer komplicerade i Danmark. Om du försöker expandera på en ny marknad utan rätt betalningslösningar ökar dina risker dramatiskt, säger Pauline Hermansson Head of Nordic Strategy and Innovation på arvato Financial Solutions.

Här kan hela rapporten laddas ned («Undvik fallgroparna vid internationell e-handelsexpansion»).

Så väljer du e-handelsplattform

Posted September 10th, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Det har pratats om det länge: att snart kommer marknaden för utbildning och online-kurser att explodera.

Och i våras gick Cristina Stenbeck och Kinneviks VD Lorenzo Grabau ut och lovade satsningar mot nya digitala sektorer som hälsa och utbildning där bolaget ser stora möjligheter.

En som redan är igång är journalisten och e-handlaren Urban Lindstedt, som precis lanserat sin online-kurs «Så väljer du e-handelsplattform» där du som elev på fyra timmar får lära dig att välja e-handelsplattform.

Kursen kräver inga stora tekniska kunskaper och riktar sig mot egenföretagare, projektledare och konsulter (både inom mindre och större e-handelsprojekt).

Kursen består av filmer, skrivna texter, listor över e-handelsleverantörer och e-handelskonsulter (för att göra upphandlingsprocessen så enkel och smidig som möjligt) och verktyg för att genomföra en förstudie.

 

Content marketing för e-handlare

Posted April 30th, 2015 in Content marketing, E-handel by Christer Pettersson

Under våren har jag haft förmånen att få tala på ett antal konferenser och event på temat “content marketing för e-handlare” och jag har också fått frågan om bra exempel bland e-handlare, helt enkelt bra case att lära av.

Jag brukar definiera content marketing som det kompletterande innehåll – till skillnad från produktfakta – som e-handlare tillhandahåller i sin butik för att genom relevant innehåll, tips och råd skapa lojalitet och attrahera ny trafik. Och nya kunder. Den e-handlare som säger att content marketing mäts i något annat än trafik och försäljning ställer jag mig skeptisk till.

Här kommer några exempel jag visat under vårens presentationer med namnet “Skapa attraktivt innehåll på din e-handelsplats – för användarna och för Google”:

– Det kan handla om att skriva om eller sortera om innehåll, t ex inför helgdagar eller säsong, vilket CoolStuff är duktiga på t ex ”Julklapp till mamma” och ”Billiga julklappar”.

– Att erbjuda bra och relevant innehåll i PDF-format eller som e-bok blir allt mer relevant när fler och fler läser på en digital enhet, t ex gratis reseguider som finns att ladda ned på Apollo.se.

– Ett annat stort område är guider inför köp, t ex att-tänka-på-inför-köpet-guider som IF och Agria är bra på: Att köpa valp och Tips till dig som ska köpa hund.

– Råd och tips går alltid hem – inom vilket område kan ni rådge era potentiella kunder? MrDustbag som säljer dammsugarpåsar online bjuder på städtips och husmorstips i sin butik.

– Även butiken Dammsugarpåsar.com satsar på content marketing och har en sida vikt för löpande nyheter om dammsugarpåsar.

Avslutningsvis, vilka olika content marketing-möjligheter finns för e-handlare?

Topplistor
Råd och tips
Instruktionsfilmer
Guider
PDF:er/E-böcker
Intervjuer
Blogg/nyhetsflöde
Undersökningar
Frågor och svar

Helt enkelt allt som som kan göra er till en auktoritet på området – och ge kunderna ett mervärde!

Stora e-handlare inte redo för Googles uppdatering 21 april

Posted April 12th, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Det är snart bara en vecka kvar innan Google på ett helt väldigt tydligt sätt kommer premiera mobilvänligheten i sitt mobila sökresultat.

Vilket betyder att om din sajt eller butik inte anses vara mobilvänlig av Google kommer ni ranka sämre efter 21 april och därmed få mindre trafik. Och tvärtom: har ni mobilanpassat er sajt eller er butik, så kan Googles nya och mobilvänliga sök vara en möjlighet att få mer mobiltrafik.

Hur vet man då om man har en mobilvänlig sajt eller butik? Enkelt – gör Googles mobilvänlighetstest.

Pricerunner utser varje år ”Årets e-handlare” och jag har testat förra årets 13 toppbutiker för att se om de är mobilvänliga inför Googles förändringar 21 april. Men det visade sig att endast 9 av 13 blev godkända, vilket var förvånande:

Mobilvänliga e-handlare
Bamba.se
Nordicink.se
Furniturebox.se
Skapamer.se
Lenson.com/se/
Outnorth.se
Batteriexperten.com
Tretti.se
Bagarenochkocken.se

Inte mobilvänliga e-handlare
Inet.se
Discshop.se
Cyberphoto.se
Nordicfeel.se

Hur lång tid tar det att starta en Tictail-butik – om man gör det på riktigt?

Posted February 1st, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

“På bara några minuter kan du börja sälja med din helt egna webshop” skriver Tictail på sin webbplats och Privata Affärer verkar mer eller mindre ha publicerat ett pressmeddelande rakt av på samma tema: “Så startar du e-butik på bara några minuter“.

Jag tror knappast att ansvarig redaktör har testat Tictail, annars hade texten sett annorlunda ut. För det tar inte några minuter att starta en webbutik på Tictail, men: det går snabbt, mycket snabbare än på andra e-butiksplattformar.

Så, missförstå mig rätt. Jag tycker Tictail är en fantastisk tjänst, som verkligen löser ett problem och erbjuder affärsnytta för alla som vill testa att ha en egen webbutik. Det är dessutom billigt, enkelt och det går snabbt att komma igång. Vilket naturligtvis är orsaken till att 24.000 butiker redan startats.

Men: hur lång tid tar det egentligen att starta en Tictail-butik, om man vill göra det på riktigt? Så det både ser bra ut, och håller en tid framöver.

Eftersom min fru driver ett antal webbutiker och precis skulle starta en ny butik (som säljer ortopediska hjälpmedel för träning och hälsa), så bestämde jag mig för att klocka arbetet.

Och sanningen är att det tar ungefär en dag att starta en shop på Tictail. Vilket förvisso är väldigt snabbt, men betydligt längre än några minuter.

Så här lång tid tog varje moment för att starta en Tictail-butik (från ax till limpa, d v s från ett tomt papper till en butik som ligger live):
Skriva texter (titel och produktbeskrivning) och ta fram bilder och pris på alla produkter (4 timmar)
Ta fram logga och köpa domännamn till butiken (2 timmar)
Registrera butiken på Tictail och styra om domännamnet till Tictail-butiken (1 timme)
Lägga in produkter och bilder på Tictail (3 timmar)
Totalt: 10 timmar – eller ungefär en dags arbete

Så, själva arbetet att sätta upp butiken tar ungefär en timme. Att sedan lägga in produkterna tar ytterligare några timmar. Men förutsättningen för detta är att man redan har alla texter och bilder klara.

Så – det tar inte några minuter att sätta upp en Tictail-butik; det tar ungefär en dag. Och det är snabbt.

Tre råd kring vad du bör tänka på när du sätter upp Tictail-webbutik (för det bör du göra, om inte annat för själva upplevelsen som i sin enkelhet är överlägsen alla andra e-handelsplattformar):
1. Skriv alla texter och ta fram alla bilder innan du registerar din Tictail-shop.
2. Registrera en egen domän innan du registerar din Tictail-shop. Min fru registrerade sin domän på Binero och det tog sedan bara några minuter att peka om den till Tictail, när hon sedan registrerade sin butik där. Varför? Om du startar din webbutik med namnet butik.tictail.com så kommer Google indexera den adressen och de länkar du över tid får kommer gå till den adressen. Så ta kommando över butikens namn direkt. Det kostar endast 9 kronor per månad hos Tictail att ha sin egen domän.
3. Se till att du har ett PayPal-konto redo innan du registrerar din butik. Om du inte väljer att lägga till fler betalsätt så är PayPal det betalsätt du kommer börja med (även betalning med kort som Visa, Amex och MasterCard går via PayPal).

Om du funderar på att starta en shop hos Tictail – lycka till!

Om du vill se butiken (Ortopediska.se) som beräkningarna baseras på – klicka här: Webbshop ortopediska hjälpmedel

Hur man driver relevant databas: Tävla om en weekendresa med Apollo – värd 10 000:-

Posted January 21st, 2015 in E-handel by Christer Pettersson

Många e-handlare får en stor del av sina beställningar via utskick och nyhetsbrev, framför allt till befintliga kunder. Men hur gör man om man vill bygga upp sin databas av mottagare snabbare än den organiska vägen (att växa löpande med nya kunder som kommer in)?

Just nu arrangerar vi en tävling på Apollo.se där man kan vinna en weekendresa med Apollo – värd 10 000:-.

Att Apollo erbjuder weekendresor – och reguljära resor – till alla destinatiner runt om i världen, är relativt nytt och lanseringen har skett löpande sedan juni 2014. Så tävlingen har egentligen två syften:
1. Att informerara besökarna om att Apollo nu erbjuder biljetter till destinationer som New York, London, Barcelona, Budapest och Paris.
2. Att få in nya e-postadresser och nya leads för vår e-handel, där vi säljer just weekendresor.

För att kunna vinna i tävlingen lämnar man sin e-postadress och sitt namn och svarar på en enkel fråga (“Vilken är din favoritstad och varför?”).

Samma upplägg tror jag kan passa de flesta e-handlare, så länge produkten (d v s det pris man kan vinna) är intressant och värd att tävla om.

Föreläsare och utbildningar inom e-handel

Posted December 14th, 2014 in E-handel by Christer Pettersson

Hur blir man en bättre e-handlare? Förutom genom att själv prova på alla steg, misslyckas ibland, och lyckas desto oftare?

Senaste tiden har jag upptäckt att det finns massor med bra föreläsare och utbildningar inom e-handel. Fick till exempel en förfrågan från IHM nyligen att sitta med i en paneldiskussion på deras E-commerce Manager-utbildning, en YH-utbildning där man lär sig allt från försäljning, marknadsföring och webbutveckling till logistik och inköp.

Jag fick även ett mejl för ett par veckor sedan från en student på Handelsakademins E-business Manager-utbildning, som gärna ville komma och praktisera hos oss på Apollo.se.

Sedan finns det ju utbildningar och föreläsningar som riktar sig till dig som redan arbetar – helt eller delvis – med e-handel. Såg exempelvis i veckan att min gamla arbetsgivare, IDG, utvecklat sitt koncept kring Webbdagarna och nu satsar på fördjupande utbildningar under namnet “Internetworld Academy“.

Ett av spåren i denna “Internetworld Academy” är en E-handelsutbildning med fokus bland annat på framgångsfaktorer hos lyckade e-handlare och strategier för digital marknadsföring (köpa trafik är ju en dyr post i alla e-handlares budget).

Kursledare är min gode vän och tidigare IDG-kollega Urban Lindstedt, en av Sveriges främsta e-handelsexperter och uppskattad föreläsare inom e-handel.

Avslutningsvis kan jag inte nog rekommendera Emeet för alla som vill lära sig mer om e-handel – och som vill träffa andra e-handlare och knyta kontakter. Se till att anmäla dig till Emeet 2015 när anmälan öppnar på
Emeet.se.

Digitala trender 2014 – och två konkreta möjligheter för ditt företag

Posted May 9th, 2014 in Digitala trender, E-handel by Christer Pettersson

Igår hade Carat ett kundevent på temat “2014 års trender”. Som den amatörtrendspanare man är, så var jag på plats, medveten om att en hel del skulle handla om giraffen Marius och “binge watching”.

Efter att ha gått igenom en rad spännande innovationer som Apple Healthbook, söktjänsten Jelly och Googles satsning på autonoma bilar utmynnade seminariet i några konkreta konsekvenser av de trender vi ser här och nu:
1. Automatiseringen går snabbt, inte minst kring medieköp. Automatiserad handel/RTB och Programmatic Buying kommer vara buzzwords under hela 2014. Men över tid kommer automatiseringen slå igenom på mängder av områden, som fordon som framför sig själva, e-handelsleveranser med drönare och automatiserade hem med brandvarnare som pratar med varann.
2. Transparens är allt – rekommendationer, öppenhet, låt kunderna prata med varann. Co-creation är ju också ett trendord 2014, och värdet av att engagera kunderna – och få dem att känna dig delaktiga – i produktutvecklingen går inte att överskatta. Carat lyfte fram My Starbucks Idea, som ett konkret exempel på kundengagemang. På Apollo har vi för en tid sedan lanserat just en tjänst där kunderna får prata med varann som vi kallar “Fråga en gäst”. Det är bara att gå in på ett hotell, vilket som helst på Apollo.se, och sedan ställa en fråga till tidigare resenärer som delar med sig av sina erfarenheter.

Så, vad gör ni kring automatisering och transparens/co-creation?

Har ni produkter eller processer där automatisering kan bli verklighet?

Och vad har ni för möjligheter att vara ännu mer transparenta och bjuda in era kunder ännu mer – så de känner sig mer delaktiga och även kan påverka utvecklingen framåt?

Webbdagarna och mognad i e-handelsbranschen

Posted March 17th, 2014 in E-handel, Webbdagarna by Christer Pettersson

I veckan drar Webbdagarna igång i Stockholm och det är extra kul att tvådagars-eventet i år har så många sessioner kring e-handel och konvertering.

Första dagen, den 19 mars, är E-handel ett eget spår med tre sessioner kring bland annat kundsegmentering och “data driven sales”, och dagen efter är det tre sessioner på temat Konvertering.

Det känns verkligen som det hänt en hel del de senaste åren och att svensk e-handel blivit mognare. Gick man på en e-handelskonferens för ett antal år sedan var det en kul och kreativ blandning av entusiastiska källarföretag och några få riktigt stora e-handelsdrakar.

Numer är antalet stora och medelstora e-handelsföretag betydligt fler och diskussionerna handlar idag om konverteringsoptimering, customer experience management och datadriven marknadsföring.

På LinkedIn ser man allt oftare jobbannonser där företag söker till exempel en customer experience manager och till hösten lanserar IHM en tvåårig e-commerce manager-utbildning.

Så e-handelsbranschen har mognat, fler traditionella företag har kommit in på marknaden, och ett antal av de mindre e-handelsföretagen har växt till sig.

Vi får hoppas att det också leder till att fler e-handelsföretag blir lönsamma och kan fortsätta sin tillväxt – 2012 var endast 10-15 % av alla e-handlare lönsamma.

Sannolikt är det så. Även om tillväxt och lönsamhet inte alltid samverkar. Men en sak vi inte får tappa nu när e-handelsbranschen går in i nästa fas är entusiasmen och passionen, som alltid varit ett signum för mindre e-handlare.