Snart dags för LeWeb och SoLoMo

Posted December 2nd, 2011 in Google, LeWeb 2011, SoLoMo by Christer Pettersson

Nästa vecka smäller det: LeWeb, Europas största internetkonferens med över 3.000 deltagare från över 60 länder, går av stapeln i Paris 7-9 december.

Jag åker dit som bloggare (“Official Blogger“) tillsammans med bland annat Annika Lidne på Disruptive Media och Paula Marttila, Paulamarttila.Com. Och ytterligare ett åttiotal bloggare från 22 länder.

Själv har jag bestämt mig för att fokusera på konferensens tema, SoLoMo (Social-Locale-Mobile), och den startup-tävling som LeWeb anordnar tillsammans med Google och där 16 finalister återstår av de 600 som initialt ansökte om att få delta.

Finalisterna kommer från 11 länder och en är från våra breddgrader: isländska 23minutes.to.

Jag kommer bevaka konferensen och startup-tävlingen och blogga, och twittra, direkt från LeWeb under nästa vecka.

Google menar allvar med Google Offers

Posted October 10th, 2011 in Deals, Google by Christer Pettersson

Skrev för en tid sedan en bloggpost om överetableringen bland dagens deal-tjänster, och om konsumenternas upplevda trötthet av att varje dag sköljas över med “push-erbjudanden” om nagelvård, spa och andra skönhetsbehandlingar.

Det verkar dock inte ha skrämt Google som gjort tre uppköp de senaste två månaderna. 1 augusti förvärvade man Dealmap, 7 september köpte Google Zave Networks som jobbar med digitala kuponger i USA, och 19 september förvärvade man DailyDeal.de i Tyskland.

Så helt klar menar Google allvar med Google Offers.

Men hur ska Google komma runt den ”deals fatigue” som breder ut sig, och hur ska man förnya och utveckla Google Offers så det blir ett mer attraktivt konsumenterbjudande?

Jag tror lösningen är enkel: det handlar om att gå från “push” till “pull”. Att gå från spamliknande massutskick till att komma med ett bra erbjudande när konsumenten ska klippa sig, eller vill gå på spa, eller ska renovera sin altan. Och hela Googles historia är ju “pull-annonsering”, med annonser som dyker upp när konsumenten går in i målgruppen och genom sin sökterm berättar vad han eller hon är ute efter just då.

I Sverige känns det som Reco.se, förvisso i liten skala än så länge, kommer närmare “pull” än sina konkurrenter. När jag som konsument går in på en frisörs företagssida, t ex Salong Cupcake i Vasastan i Stockholm, så erhåller jag ett erbjudande om klippning till 40% rabatt. Vilket ju känns mer relevant som konsument och långt ifrån konkurrenternas spam-mejl.

75 % av alla displayannonser kommer vara sociala år 2015

Posted May 25th, 2011 in Google by Christer Pettersson

Var på ett DFP-event hos Google i Stockholm i förmiddags, för att lära mer om Googles annonshanteringslösning DFP (DoubleClick for Publishers) och Googles marknadsplats för displayannonsering, DoubleClick Ad Exchange. D v s olika lösningar för att publicera bild- och textannonser på sin webbplats och även maximera intäkterna för dessa annonser.

Själva mötet inleddes dock med en presentation kring Googles syn på displayannonsering och hur den kommer utvecklas fram till år 2015. Förutom att den kommer öka med 150 %, enligt Googles prognoser, så kommer år 2015 “75 % av alla displayannonser vara sociala”, d v s det kommer att gå att interagera med dem, det kommer vara någon form av två-vägskommunikation som t ex delning, kommentarsfunktion eller helt enkelt gilla/ogilla-funktion.

Vilket ju är intressant. För hur många banners vi ser idag är speciellt sociala eller interaktiva?